Ga naar de inhoud

Waarom likt je kat de vloer?

  • door
kitten met bloem

Of je kat nu dol is op het likken van een gietvloer of toch liever met zijn of haar tong over laminaat gaat, het ziet er behoorlijk grappig uit. Toch is dit gedrag nogal vreemd en ongewoon. Er zijn dan ook diverse redenen te bedenken voor het likken. In dit artikel kun je daar een paar voorbeelden van vinden.

Iets lekkers

Als je eten op de grond laat vallen, zal je kat hier natuurlijk van willen smullen. Zelfs als het eten op is, kunnen de geur en smaak achterblijven. Dankzij het buitengewone reukvermogen van je kat zal het dier zelfs de meest subtiele geuren opmerken. Bovendien kan het ook voorkomen dat de kat zelf eten morst op de vloer. Er zijn zelfs katten die als ze eten krijgen het over de hele vloer slepen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze later nog op deze plekken de beton cire vloer gaan likken. De kans is namelijk groot dat het nog naar het eten smaakt.

Schoonmaakproducten

Voortbordurend op het thema smaak en geur, kan je kat genieten van de geur van bepaalde huishoudelijke schoonmaakmiddelen die je gebruikt hebt om je vloercoating schoon te maken. Sommige katten houden bijvoorbeeld van bleekwater omdat het chloor in bleekmiddel kan ruiken naar de feromonen in kattenpis. Ammoniak in andere schoonmaakmiddelen is ook een zeer lekkere geur als je je kat vraagt. Sommige katten worden gek van de geur en gaan de vloer likken. Andere dieren negeren het juist. Anderen denken misschien dat een andere kat hun territorium heeft gemarkeerd, wat ertoe kan leiden dat deze katten gaan sproeien. Dit hangt dus echt van de kat af, maar gevaarlijk kan het wel zijn als een dier schoonmaakmiddel inneemt.

Textuur

Geen enkele vloer is perfect glad en na verloop van tijd kunnen deze oppervlakken door slijtage nog meer textuur krijgen. Houten en cementvloeren kunnen op sommige plaatsen bijzonder ruw zijn en je kat kan het een plezierige ervaring vinden om ze te likken. Katten kunnen daarnaast last hebben van een obsessief-compulsieve stoornis (last van dwanggedachten of dwanghandelingen), die zich op verschillende manieren manifesteert, waaronder het herhaaldelijk likken van een vloer. Een ander probleem wat voort kan komen uit deze stoornis is dat de katten op hout gaan kauwen, wat helaas ook vaak door deze dieren gedaan wordt vanwege de textuur van dit materiaal.

Pica

Katachtige pica is in principe een aandoening waarbij katten voorwerpen en stoffen eten die helemaal niet eetbaar zijn. Dit is niet alleen een probleem waar katten last van kunnen hebben, ook mensen kunnen namelijk pica hebben. Hierdoor snappen we de toestand bij dieren wel een stuk beter. Pica kan worden veroorzaakt door veel factoren, waaronder een voedingstekort. Een kat kan bijvoorbeeld op metaal gaan kauwen als het dier voedingsstoffen in het dieet mist. Andere triggers van pica kunnen angst, stress, verveling, dwangmatige genetische aandoeningen en onderliggende medische problemen zijn. Pica kan voor veel problemen zorgen, het is dan ook verstandig om met je kat naar de dierenarts te gaan als je merkt dat je huisdier hier last van heeft.

Smaak

Hopelijk doet het idee van het likken van je vloer je smaakpapillen niet tintelen. Bij katten is dat anders. Deze dieren hebben immers een heel andere smaak dan mensen. Dankzij hun fijn afgestemde neuzen kunnen ze bovendien dingen oppikken die wij niet eens opmerken. Veel van onze vloeren zijn bijvoorbeeld gemaakt van composietmaterialen. Net als plastic zakken kunnen ze stoffen bevatten die gewoonweg onweerstaanbaar zijn voor je kat. Dit geldt bovendien ook voor de vloeren die gemaakt zijn van beton. Deze exemplaren smaken namelijk naar mineralen, zouten en mos, heel interessant voor je kat dus.

Uitdroging

Als je kat een koel en glad oppervlak likt dan kan dit een teken zijn van uitdroging. Onder de juiste omstandigheden kunnen zich door condensatie kleine hoeveelheden water vormen op het oppervlak van tegel- en betonvloeren. Zelfs als je je kat een kom met water geeft, kan deze bron van vloeistof de voorkeur hebben van het dier. Katten schuwen hun waterbakken niet alleen voor condensatie. Sommige katten drinken liever uit de kraan en andere bewegende waterbronnen. Houd hier dus rekening mee, want je wilt natuurlijk niet dat je kat last krijgt van uitdroging.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.