De oudste dochter liet een filmpje op haar mobiel zien: een kat werd in bad gedaan, en zette het op een mauwen. Lange, doordringende uithalen. Het deed denken aan de katten die het gezin zelf in huis had en heeft. Steeds datzelfde ontwijkende gedrag als er water in het spel komt. Het riep de vraag op: wat hebben katten tegen water?
„Het klopt dat de meeste huiskatten contact met water niet op prijs stellen”, schrijft Dennis Turner in een e-mail. Hij is co-auteur van het boek The domestic cat; the biology of its behaviour, en directeur van het instituut voor toegepaste ethologie en dierpsychologie in Horgen, vlak bij Zürich. „Of het nou om zwemmen gaat, of om regen.” Maar dan heeft Turner het wel over het bij ons alomtegenwoordige ras, de Europese korthaar. Er zijn ook rassen, schrijft hij, die wel van water en van zwemmen houden. De Turkse Van bijvoorbeeld, en de Bengaal.
Rivieren of stilstaand water
Het verschil zit ’m volgens hem voor een groot deel in de afstamming. Dat is ook precies wat gedragsbioloog Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht denkt. De meest waarschijnlijke voorouder van de Europese korthaar, schrijft Vinke in een e-mail, is de Afrikaanse wilde kat (Felix sylvestris lybica). „Die is vanuit Egypte met de Romeinen meegekomen naar West-Europa. En dat is geen grote zwemmer, dat is meer een dier dat te vinden is in de half-woestijnen en savannen.”
Turner vult aan: „Regen kon voor de Afrikaanse wilde kat gevaarlijk zijn, want rivierdalen overstroomden dan plotseling wel eens. Wellicht heeft de natuur geselecteerd op het ontlopen van rivieren of stilstaand water.”
De Bengaal daarentegen, schrijft Vinke, stamt af van de Aziatische luipaardkat. „En dat is een behendige zwemmer.” In warme klimaten zie je vaker watergaande kattensoorten, aldus Vinke. De tijger, de luipaard. Ze zoeken water op voor verkoeling (thermoregulatie), of om er prooi te vangen. „Thermoregulatie is fijn in een warme leefomgeving, maar niet in een koude”, schrijft ze. „Als je vacht dan doordrenkt raakt zorgt het voor een (te) grote afkoeling. Want de kat heeft geen waterafstotende vacht.”
De socialisatieperiode
Maar ook onder de Europese kortharen zijn heus niet álle individuen watervrezend, aldus Turner. „Jaren geleden, toen zat ik nog op de universiteit van Zürich, heb ik kittens van de Europese korthaar en van de Turkse Van opgevoed. Ze konden stilstaand water pakken, uit drinkkommen en uit grotere kuipen met een laagje water. Ik testte hun affiniteit voor water, als jongen en als jongvolwassenen. De individuen van de Turkse Van maakten hun reputatie van waterliefhebbers helemaal waar, maar ook onder de Europese kortharen waren er een paar net zo geïnteresseerd in water, en speelden ermee.”
Bij kittens, vult Vinke aan, is vooral de fase tussen 2,5 en 7 weken – de socialisatiefase – belangrijk voor later gedrag. „Ben je vanaf het begin van je jonge leven gewend om in het water te gaan? Heeft je moeder het je aangeleerd?”
En tot slot, schrijft Vinke, kun je een kat ook zelf zover krijgen om het water in te gaan. Met wat voer of een speeltje. „Je ziet dan waarschijnlijk wel de primaire motivatie – dus signalen van enige terughoudendheid – er doorheen sijpelen. Maar de kat zal wel in het water gaan om zijn beloning te verdienen, mits die groot genoeg is.”
Het Brussels gewest heeft beslist dat de registratie en identificatie van katten verplicht wordt. Concreet zal vanaf december 2017 ieder baasje zijn dier moeten identificeren en registreren. De registratie maakt het veel makkelijker om baasjes terug te vinden wanneer katten weggelopen zijn, maar ook om de strijd tegen het achterlaten van katten op te voeren.…
Al zolang katten bestaan hebben mensen een enorme fascinatie en liefde voor deze eigenwijze beestjes. Met de grote hoeveelheden filmpjes en foto’s die voorbijkomen op social media kan je ontelbaar veel tassen vullen. Ook in de kunstwereld spelen katten een prominente rol. Voor veel schrijvers, schilders en andere kunstenaars is hun kat of poes een…
Small cat wearing gps tracker outdoors, selective focus on eyes GPS Trackers voor katten: De beste manier om je viervoeter veilig te houden! Zoals elke kattenliefhebber weet, gaan onze katten graag op onderzoek uit. En hoewel we niet altijd goedkeuren waar ze heen gaan, kunnen we hun avontuurlijke geest zeker waarderen! Helaas kan dit er…
Kattenfilmpjes - misschien kijk je ze vanuit het comfort van je eigen huis of juist op werk wanneer je je even niet meer kan concentreren. Jij bent zeker niet de enige. Veel kattenfilmpjes hebben miljoenen views! Met zoveel videocontent op het internet, vraag je je wellicht af: waarom zijn nu juist video's met katten in…
Johannes Petrus van Horstok (1745 - 1825 a-weavers-workshop. In de voorgrond een kat. Kat en kunst Dit kunstwerk is van Yvonne Hamaker. Dit is een kunstwerk met kleurpotlood van Jan Kramer. Dit schilderij is gemaakt door Ria Winters. Meer schilderijen zijn te zien op haar website. Kijk ook eens op Cat Portraits Gallery. Onderstaand schilderij vond…
Michiel-Molenaar. My sweet lollypop De wolf is terug. Er zijn filmpjes van en je ziet het ook aan de dode schapen. Boswachters verkeren in een staat van diepe ontroering, biologen likken hun vingers af en ook stadse lui zijn enthousiast, een enkele jonge moeder daargelaten. Onverwacht en eigenlijk onverklaarbaar blijkt het toch nog te zijn…
Spinnende kat Spinnen kat, hoe en waarom doet hij dat? Sander VoormolenNRC 7 maart 2016 Wekelijks zoekt de redactie wetenschap antwoord op een vaak gestelde, vreemde vraag. Tevreden geknor, het zuivere welbevinden. Dat is vaak de menselijke interpretatie van een kat die spint. „Prrr” bij de inademing en „prrr” bij de uitademing. Het heeft wel…
Een kersenverkoopster aan de deur. Kunstenaar: Abraham van Strij Schilderijen Kat in een interieur Het valt op dat de ene kunstenaar vaak voor een kat kiest en de andere kunstenaar zal dat zelden of nooit doen.De kunstwerken zijn afkomstig van verschillende musea en andere verzamelingen.Hier zie je een verzameling van kunstwerken waar de kat in…
Lekker wegkruipen bij mama. Kartonnen doos en de kat Op internet kom je veel mensen tegen die verbaasd zijn over katten die gedwongen lijken zichzelf te parkeren in vierkanten van tape die op de vloer zijn gemarkeerd. Deze katachtigen lijken machteloos om de roep van het "Kattenvierkant" te weerstaan.Deze fascinatie door sociale media is een…
Verlatingsangst En opeens waren daar zeeën van tijd met het baasje. Voor honden was de lockdown tijdens Corona geweldig. Katten zijn solitair en zullen zich nu wel ergeren aan onze constante aanwezigheid. Toch? Integendeel, stellen Braziliaanse onderzoekers. Katten hebben de naam onafhankelijk te zijn. Dus het is misschien wat verwonderlijk dat sommige katten problemen krijgen…
Balthus: Three sisters Prettig, zo’n snorrende poes op schoot – maar begrijpen we de kat wel? Diergedragskundige John Bradshaw denkt van niet, en wil dat veranderen. ‘Katten geven zich maar weinig bloot.’ Het geheim van de kat.Wetenschap is soms wonderlijk eenvoudig. Neem die keer dat John Bradshaw, diergedragskundige aan de Universiteit van Bristol, wilde weten…
Ontwormen van je kat Bijna iedere kat heeft wel eens last van wormen. En als ze er geen last van hebben, is er alsnog een grote kans dat zij toch wormen bij zich dragen. Dit is niet zo vreemd. Wormen kunnen al via de moedermelk bij kittens terechtkomen! Katten die buiten komen en zo hier…
Elk wetenschappelijk onderzoek begint met een vraag. Dat geldt dus ook voor Samuel Perry van de Universiteit van Oklahoma in de Verenigde Staten. Hij vroeg zich af hoe het komt dat kerkgangers en conservatieve evangelicalen gemiddeld 1.4 katten bezitten, terwijl dat cijfer bij atheïsten hoger ligt, namelijk op 2. Nadat Perry de antwoorden van meer…
Heerlijk! Kattenkoekjes. Wij gebruiken cookies om onze site en onze service te optimaliseren.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.