Ga naar de inhoud

Waarom hebben atheïsten meer katten?

  • door
Bastet bij nacht

Elk wetenschappelijk onderzoek begint met een vraag. Dat geldt dus ook voor Samuel Perry van de Universiteit van Oklahoma in de Verenigde Staten. Hij vroeg zich af hoe het komt dat kerkgangers en conservatieve evangelicalen gemiddeld 1.4 katten bezitten, terwijl dat cijfer bij atheïsten hoger ligt, namelijk op 2. Nadat Perry de antwoorden van meer dan 2000 respondenten binnen had, wist hij het antwoord: sommige Amerikanen vinden in religie wat anderen ervaren doordat ze huisdieren bezitten.

Sterker nog: een kat heeft in zekere zin een goddelijke status. En dan hebben we het niet over Bastet, een vruchtbaarheidsgodin uit het Oude Egypte die werd voorgesteld als een kat. Nee, volgens Perry ligt het allemaal wat subtieler. Wat God is voor de fanatieke gelovige is de kat voor de atheïst.

Huisdieren kosten tijd

We kennen allemaal de neiging om katten het beste van het beste te gunnen op het gebied van eten en verzorging en ze op een voetstuk of zelfs een troon te plaatsen. Maar de populariteit van katten bij atheïsten heeft ook sociale redenen. “We hebben huisdieren omdat we van hun gezelschap houden en vanwege het speciale contact dat ze ons bieden”, zegt Perry tegen The Times.

“Huisdieren vervangen voor een deel het intermenselijk verkeer.” Mensen die fanatiek gelovig zijn en veel naar de kerk gaan, hebben al genoeg sociale contacten en dus geen behoefte aan een Britse korthaar of een Noorse boskat.

Overigens is er nog een andere, meer praktische oorzaak voor het ontbreken van een Abessijn of een Siamees in een gelovig huishouden. Huisdieren kosten tijd. Dat geldt in het bijzonder voor de vaak onafhankelijk ingestelde kat. Voor je het weet komt de kerkgang in het geding.

Bron: Trouw,

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.