Katten hebben mogelijk baat bij een veganistisch dieet. Dat was nog eens welkom nieuws voor veganisten. In het wetenschappelijk tijdschrift Plos One stond in september 2023 dat vegan katten:
minder vaak naar de dierenarts gaan,
minder medicijnen gebruiken,
minder ’therapeutische voeding’ gebruiken en,
minder kwaaltjes hebben dan vleesetende katten.
Ze waren doorgaans gezonder dan katten op een dierlijk dieet, concluderen de onderzoekers. Dit terwijl katten toch geboren carnivoren zijn.
Zou het werkelijk? Kun je een kat dan toch met een gerust hart vegan laten eten? Toch maar eens bellen met Wouter Hendriks, hoogleraar diervoeding aan de Universiteit Utrecht en Wageningen Universiteit. Geen goed idee, zei hij in 2018 nog tegen NRC. Misschien was hij inmiddels tot nieuwe inzichten gekomen.
Als dat al zo zou zijn, dan toch niet door de Britse studie. Hij heeft maar een paar minuten nodig om er gehakt van te maken. Alleen al de methode. Als je eigenaren via een enquête vraagt naar het welzijn van hun kat, wat krijg je dan? “Deze eigenaren zijn waarschijnlijk nogal gepassioneerd over hun visie.” Dat kleurt hun blik op de kat en zijn gezondheid. Mensen die kritisch naar voeding kijken, doen bovendien misschien ook andere dingen die de gezondheid van hun kat beïnvloeden. Een vegan kat krijgt vast geen blokjes kaas toegestopt en zal minder vaak overvoerd zijn. Misschien kregen deze katten wel supplementen, of vingen ze af en toe een muis.
Vraagtekens
“En kijk eens naar de leeftijd van de katten”, zegt Hendriks. De veganistische katten in het onderzoek waren gemiddeld bijna twee jaar jonger dan de vleeseters. En hé! De oudste vegan kat was 16 en de oudste vleesetende kat was 24. Het zou te makkelijk zijn om te zeggen dat vleesetende katten ouder worden. Maar duidelijk is: hier worden appels met peren vergeleken. Dat het onderzoek betaald is door ProVeg International, een organisatie die de consumptie van dieren wil verminderen, en uitgevoerd is door een onderzoeker die tevens dierenactivist is, helpt ook niet voor de geloofwaardigheid.
Bezoek ook mijn website: Krabmeubelen Kattenzorg. Met een aankoop die je daar doet, steun je de katten van Kattenzorg te Den Haag en Dordrecht. We verkopen ook het merk RHRQuality. Het beste en meest gewilde merk van Nederland.
Niet gezonder
De Britse enquête bewijst dus niet dat veganistische katten gezonder zijn. Maar dat betekent nog niet dat een veganistisch dieet per definitie slecht is. “Je kunt een paard ook vlees geven”, zeg Hendriks. “Maar kijk naar de fysiologie en de evolutie van de kat en er is maar één conclusie: de kat is een echte carnivoor. Of specifieker: een prooidier-eter.”
Spijsvertering
Even terug naar de basis: het spijsverteringssysteem van de kat is kort en snel, hij heeft een kleine maag waar relatief weinig voedsel in kan en een onderontwikkelde dikke darm die ontwikkeld is om niet te fermenteren. Plantaardige eiwitten zijn voor een kat moeilijker te verteren en kunnen in de dikke darm leiden tot een grotere aanmaak van stoffen die in hoge concentraties darmschade, diarree of bloed in de ontlasting kunnen geven. “Dat wordt onvoldoende belicht”, vindt Hendriks. Zonder vlees dreigen tekorten aan B-vitamines, vitamine D3 en taurine, een aminozuur dat katten nodig hebben om niet blind te worden. Als de urine niet zuur genoeg is, ontstaan blaasgruis of -stenen.
Conclusie
Het advies is duidelijk: liever niet. Maar veganisten zullen zich daar wellicht niet bij neerleggen. En waar ze gelijk in hebben: er bestaan vegan-voeders die voldoen, met onder meer toegevoegde taurine. Kies een grote producent, zou Hendriks dan adviseren, met de kennis en productieprocessen om consistente kwaliteit te leveren. “Maar ik vraag me dan toch af: waarom moet een kat meedoen met jouw levensfilosofie? Wil je niet het beste voor je kat?”
Breughel spreekwoorden. Spreekwoorden met de kat Zie ook onder de spreekwoorden de link naar het schilderij van Breughel. Hieronder heb ik een aantal spreekwoorden/gezegdes verzameld, waarin de kat een rol speelt of waarin het woord "kat" voorkomt. Zo nu en dan staat er meer dan één versie en voor de duidelijkheid heb ik soms ook…
Het Territorium van de Kat: ingrijpen? Solitair of groepsgedrag Ooit afgevraagd hoe katten zich gedragen? Het is fascinerend om hun interacties te observeren. Sommige katten vertonen overwegend solitair gedrag, waarbij ze hun eigen ruimte en onafhankelijkheid koesteren. Anderen hunkeren naar gezelschap en functioneren beter in een groep. Maar ongeacht hun voorkeur, is het belangrijk om…
Alfred Stevens - The Lady with the Cat Waarom drinken katten zo graag regenwater? Een lekker bakje vers, schoon kraanwater staat altijd voor hem klaar. Maar zodra hij naar buiten mag, slobbert je katten onmiddellijk van het bruine drabje in een plantenpot of een vieze regenplas op straat. Waarom, in vredesnaam? Een kleine rondgang onder…
Veel mensen denken dat een kat niets van ze moet hebben. Ze hebben het imago afstandelijk en kil te zijn. Volgens wetenschappers van de Oregon State University (VS) blijkt dat helemaal niet het geval te zijn. Ze voelen zich juist minder gestrest als het personeel in de buurt is. Je kat vindt je lief Katten(kwaad)…
Een dikke kat, het ziet er schattig uit, maar het is eigenlijk een zieke kat. Katten zijn de snoepjes van het internet. En hoe dikker, hoe meer likes. Maar de Vlaamse professor Myriam Hesta, die onderzoek voert naar zwaarlijvige poezen, waarschuwt: ‘Wie naar obese katten kijkt, kijkt eigenlijk naar zieke katten.’ Ze heten bijvoorbeeld Round animals en This…
Kat en hond: een ingewikkelde onderlinge relatie De onderlinge relatie tussen kat en hond is een eeuwenoud onderwerp dat vaak ter discussie staat. Het beeld van de altijd vechtende kat en hond is ons allen welbekend. Toch is deze voorstelling van zaken niet altijd correct. Hoewel katten en honden verschillende dieren zijn met unieke persoonlijkheden,…
Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als een kat zich niet op zijn gemak voelt, kan hij best eens uitvallen en zijn tanden in jouw arm zetten. Dat is niet bepaald fijn! Wat moet je doen als je gebeten bent door een kat? Wanneer moet je de huisarts bellen? Dat lees je hieronder!…
Al een week loopt Sannah te trekken met haar rechter pootje. Blijkbaar heeft ze zich "versprongen", dat duurt een aantal dagen maar uiteindelijk loopt ze weer normaal. Tot zaterdagochtend. Ze is lekker in de tuin aan het speuren en geniet volop tot ze met een hangend pootje binnenkomt. Ze weigert dit op de grond te zetten en…
Net zoals bij mensen krijgt overgewicht bij huisdieren steeds meer de overhand. Recent onderzoek toont aan dat in sommige gebieden tot wel 50% van alle huisdieren te zwaar is, met alle risico’s van dien. Katten met overgewicht (obesitas) hebben namelijk een grotere kans op gezondheidsproblemen. Katten met overgewicht lopen de volgende risico's: Overgewicht bij de…
Hoewel een moederpoes haar kittens vaak bij het nekvel draagt, is dat niet de goede manier om een volwassen kat op te tillen. Zelfs lichtgewichten zijn eigenlijk al te zwaar om goed ondersteund te worden door die overtollige, losse huid. Wij geven vijf tips om het wel goed te doen! Kat optillen, langs de zijkant…
Een kersenverkoopster aan de deur. Kunstenaar: Abraham van Strij Schilderijen Kat in een interieur Het valt op dat de ene kunstenaar vaak voor een kat kiest en de andere kunstenaar zal dat zelden of nooit doen.De kunstwerken zijn afkomstig van verschillende musea en andere verzamelingen.Hier zie je een verzameling van kunstwerken waar de kat in…
In de straten van Tokio verschijnt er sinds enige tijd een enorme virtuele kat op een van de LED-reclameschermen aan het station van Shinjuku. Het mysterieuze dier gedraagt zich als een echte kat en werd door het Japanse bedrijf Unika in het leven geroepen om weer vreugde in de straten van Tokio te brengen. Kijk…
Heerlijk! Kattenkoekjes. Wij gebruiken cookies om onze site en onze service te optimaliseren.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.