Ga naar de inhoud

Gebeten door je kat

  • door
kat grote bek met tanden
Gebeten door je kat

Een kat in het nauw maakt rare sprongen. Als een kat zich niet op zijn gemak voelt, kan hij best eens uitvallen en zijn tanden in jouw arm zetten. Dat is niet bepaald fijn! Wat moet je doen als je gebeten bent door een kat? Wanneer moet je de huisarts bellen? Dat lees je hieronder!

Gebeten door je kat. Hoe te herkennen?

Als je bent gebeten door een kat, zie je een paar kleine wondjes die niet of nauwelijks bloeden. Maar schijn bedriegt: de wondjes kunnen behoorlijk diep zitten. Als er een spier of zenuw is geraakt, heb je mogelijk minder gevoel of kun je het gebeten lichaamsdeel minder goed bewegen. Na een paar dagen kunnen er ontstekingsverschijnselen optreden: de wond wordt dikker, warm, rood en pijnlijk. Ook kun je koorts krijgen en kan er pus uit de ontstoken wondjes lopen.

Hoe behandel je een kattenbeet?

Maak de wond direct goed schoon door deze één à twee minuten onder lauw, stromend water te houden. Ontsmetten is niet nodig. Dek de wond af met een steriel verbandje. Bel vervolgens altijd je huisarts.

Als je bent gebeten door een kat, is er een relatief grote kans op ontsteking. Om dat risico niet te vergroten, wordt de wond vaak niet gehecht. Daarnaast is het belangrijk dat je gevaccineerd bent of opnieuw gevaccineerd wordt tegen tetanus.

Ben je in het buitenland door een kat gebeten? Ontsmet de wond dan met 70% alcohol en ga onmiddellijk naar een arts. In het buitenland is hondsdolheid namelijk minder zeldzaam dan in Nederland en heb je kans op besmetting.

Wanneer moet je naar de huisarts met een kattenbeet?

De kans op infectie is groot als je bent gebeten door een kat. Bel daarom altijd je huisarts om te bespreken of je langs moet komen.

Krijg je last van blaasjes in de buurt van de beet en pijnlijke, opgezette lymfeklieren? Dan heb je misschien de kattenkrabziekte gekregen. Dat is een ongevaarlijke ziekte, behalve als je een verminderde weerstand hebt. Voel je je erg ziek of krijg je koorts? Neem dan contact op met je huisarts.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.