Ga naar de inhoud

Communicatie algemeen

Communicatie algemeen

Het bijten van een kat kan ook een liefdesverklaring zijn. Bevriende soortgenoten worden ook door pittige beetjes uitgedaagd om te spelen of om elkaar te wassen. Tijdens het wassen wordt ook vaak in de vacht gebeten. Als je niet reageert, is de lol er gauw af. Als je kat er toch mee door blijft gaan, kroel hem dan in de nek. Het bijten is dan direct afgelopen. Een speelgoedbeest wil ook wel eens helpen.

Als een kat je met de neus je gezicht aanraakt, ben je zijn “lievelingsmens”.

De staart als een “stemmingsbarometer”.

Bij de pas-op-fase steekt deze stijf recht omhoog of recht naar achteren en is opgezet (de haren staan overeind).
Als de staart gewoon overeind staat, is dit een groet aan andere katten of bevriende mensen.
Een zwiepende staart is een offensieve dreiging.
Een gekromde staart is een defensieve dreiging.
Als de staart iets omlaag houdt is ze helemaal tevreden en ontspannen
Houdt de poes de staart iets opzij is dit een teken waarmee ze de kater uitnodigt tot het liefdesspel.
Wordt de staart naar beneden gedragen is het bijna zeker dat ze bang is.

De houding van het lichaam kan hierbij variëren van ineengedoken en onderworpen tot de bekende hoge rug die bij een defensieve dreiging hoort.

Huilen naar de maan

Aristo cats maanlicht

Ook katten kunnen “huilen” naar de maan. Dit doen ze dan voornamelijk bij volle maan en als er overdag weinig zon is. Als ze de mogelijkheid hebben, wandelen ze over daken of open vlaktes en zingen voor elkaar. Of dit te danken is aan een saamhorigheidsgevoel van de katers of een liefdesuiting is, is nog niet duidelijk.
Als je kat maanziek is en je wilt voorkomen dat je midden in de nacht wakker wordt, is er maar één remedie. Sluit alles lichtdicht af om te zorgen dat de volle maan-nacht dus een donkere nacht is.

Als je kat midden in de nacht gaat rondspoken, heeft dat vaak geen enkele aanleiding. Soms kan dit worden veroorzaakt door geluid van buiten of invallend licht van de volle maan. Wat je niet moet doen is je bed uit gaan en de kat aaien of wat brokjes geven. Als je dit doet, verbindt je kat de nacht met aangename herinneringen en zal hij steeds vaker gaan rondspoken. Doe dus alsof je slaapt, ook al is het vaak moeilijk. Als je dat een paar nachten volhoudt, zal een nacht zonder actie de kat snel vervelen.

Een soortgenoot tegenkomen

Als katten een soortgenoot tegenkomen en ze hebben geen zin om te vechten, kijken ze de andere kant op en laten zo zien dat ze niet geïnteresseerd zijn. Of ze knipperen met hun ogen en dat betekent dat ze graag contact willen maar niet boosaardig zijn. Knippert de ander terug dan gaan ze waarschijnlijk naar elkaar toe. Elkaar strak in de ogen kijken is in kattentaal een zeer agressieve handeling en zal altijd tot knokpartijen lijden. Als je dus als mens voor het eerst een kat tegenkomt, knipper dan uitvoerig met de ogen.

Katten houden er niet van als je ze aanstaart. Dit kunnen ze soms als bedreigend ervaren. Houd dus je ogen half gesloten als je de kat doordringend aankijkt.

Katten zijn 3-talig

In feite zijn katten drietalig. Met hun soortgenoten praten ze anders dan met mensen. Voor hun favoriete mens gebruiken ze een geheime taal die alleen zij en die mens kennen.

Katten die sterk op mensen gericht zijn, ontwikkelen een duidelijk groter spraakrepertoire dan katten die mensenschuw zijn. Ze leren zichzelf een begroetings-miauw aan, een goedemorgen groet, een speel-met-mij riedel, een onweerstaanbare honger-mauw en een knuffel-mij-kweel. Zelfs in hun spingedrag ontwikkelen ze bepaalde melodietjes om de baas verder in te palmen.

Tot voor kort (1998) hechtten wetenschappers weinig waarde aan een analyse van kattengeluiden. Nu staat echter vast dat onze huiskatten niet alleen met mensen praten via diverse miauws, maar ook met elkaar kletsen. Ook als mens kun je de kletskous aanmoedigen als je op de juiste wijze reageert op kirren, snorren, mauwen en brommen.

Volgens menselijke waarnemers bestaan er 16 verschillende betekenisvolle geluiden, maar het is best mogelijk dat de kat er veel meer kan onderscheiden.

De kattentaal bestaat in hoofdzaak uit 3 groepen klanken:

  • zachte “mompelende” klanken;
  • klinkerachtige geluiden;
  • luide, gespannen klanken.

Tot het mompelen behoren het spinnen en de zachte geluidjes die een kat gebruikt voor de begroeting, aandacht trekken, herkenning en goedkeuring.
De meeste van deze geluiden worden met de bek dicht geproduceerd.

Zwart witte kat

De klinkerachtige geluiden worden voor zeer specifieke doeleinden gebruikt. De verschillende varianten op “miauw” – “mie-ow”, “miew”, “miew wow” enz.- worden gebruikt om te bedelen of iets te eisen, om te klagen of om verwarring te uiten. Er is in zoverre van afzonderlijke woorden sprake dat het dier aan het einde van elke klank de bek sluit.
Met deze klanken “converseert” de kat met de eigenaar.
De meeste katten beschikken over een kleine maar indrukwekkende woordenschat, waarin onder meer de volgende begrippen zijn verwoord:

  • naar buiten
  • naar binnen
  • alsjeblieft
  • dankjewel
  • help
  • eten
  • kom hier
  • nee

De manier waarop elke kat deze klanken uit, geeft het dier zijn persoonlijke en vaak herkenbare stemgeluid.

Luide, gespannen klanken worden over het algemeen slechts gebruikt in de communicatie van kat tot kat. De bek blijft hierbij open en gespannen, maar verandert wel van vorm.
Ze kunnen hierbij:

  • grommen of een woedende krijs geven (lijkt op huilende kinderen)
  • heftig blazen, zoals bij het vechten
  • jammerend keelgeluid (bij angst)
  • sissen als dreiging-met-waarschuwing
  • gillen bij pijn
  • hoge paringsschreeuw slaken.

Waar een aantal katten samenwoont, houden ze onderling “korte gesprekken”, terwijl alleen wonende katten op dezelfde manier kunnen “spreken” met hun menselijke metgezellen.

De meest langdurige uitwisseling van informatie vindt plaats in de paartijd. Katers zingen hun krolse lied. Poezen “roepen” luidkeels. Beiden maken diepe, verlokkende keelgeluidjes en bij de paring zelf geeft de poes een verontwaardigde “paringsschreeuw”.

De melodieën van een Siamees variëren van een eentonig gepiep tot een gezang dat dwars door de octaven heen gaat.

De woordenschat van een jonge kat wordt vanaf ongeveer de tiende week opgebouwd. Als je dan veel met je kitten spreekt zal hij zijn miauw-taaltje verder uitbreiden.

Hoe langer jonge dieren bij hun moeder blijven des te perfecter wordt hun taalrepertoire.

Van de raskatten zijn Burmezen en Siamezen de grootste kletskousen en Maine Coons en Russisch blauwe zijn echte zwijgers.

Klik hier om het boek te bestellen

Dit boek kun je onder meer bestellen bij Bol.com.
Klik op het boek.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.