10 giftige stoffen voor katten

NHL.be 08-09-2011
Ijsje gezond?Elk jaar worden duizenden huisdieren vergiftigd door stoffen die op het eerste zich ongevaarlijk lijken. Voor ons vormen ze inderdaad meestal geen bedreiging, maar dat wil niet zeggen dat ze niet giftig kunnen zijn voor je geliefde kat. Wij zetten de grootste gevaren voor jou op een rijtje.

 

 

1. Medicatie voor mensen
Huisdieren zijn veel gevoeliger voor ‘gewone’ medicijnen dan je zou verwachten. Het is daarom erg belangrijk om alle medicatie te bewaren op een plek die niet bereikbaar is voor je kat. Ook als je per ongeluk een pil laat vallen op de grond, mag je niet vergeten om die onmiddellijk op te rapen.

Medicijnen die vaak tot vergiftiging leiden zijn:
– Ibuprofen (ontstekingsremmend, pijnstillend en koortswerend middel) en naproxen (pijnstiller voor reuma). Deze pijnstillers kunnen maagzweren veroorzaken en schade toebrengen aan de nieren.
– Ook paracetamol is erg giftig voor katten, want die pijnstiller beschadigt hun rode bloedcellen.
– Antidepressiva doen je kat braken, maar kunnen ook leiden tot het serotoninesyndroom. Deze vergiftiging doet de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk van je kat stijgen en kan ook leiden tot een epileptische aanval.
– Methylfenidaat zit onder andere in rilatine, een geneesmiddel dat gegeven wordt aan ADHD-patiënten. Voor huisdieren leidt de inname van de stof echter tot een versnelde hartslag en een verhoging van de bloeddruk en de lichaamstemperatuur.

2. Vlooien- en tekenproducten
Vergiftiging kan optreden bij de inname van een product dat je normaal gezien op de huid moet aanbrengen (een zalf, lotion of crème). Bovendien kunnen sommige vlooienproducten die speciaal gemaakt worden voor honden, dodelijk zijn voor katten. Volg daarom altijd nauwgezet de instructies op de verpakking!

3. Eten voor mensen
Geef je kat geen eten dat niet voor hem bestemd is, want die kan de werking van hun maag ernstig verstoren. Voorbeelden van gevaarlijke voedingsmiddelen zijn onder andere chocolade, koffie, uien, knoflook en bieslook.

4. Ratten- en muizenvergif
Als een kat rattenvergif opeet, kan dat leiden tot ernstige symptomen en uiteindelijk zelfs fataal zijn.

5. Medicatie voor huisdieren
Net zoals wij ernstige bijwerkingen kunnen krijgen door medicatie die bedoeld is om ons te genezen, kan dat ook het geval zijn bij katten. Vaak gaat het hierbij om pijnstillers of ontwormingsmiddelen.

6. Kamerplanten
Het is algemeen geweten dat katten graag knabbelen aan kamerplanten. Helaas zijn het niet alleen je planten die daardoor afzien, maar dragen ook de katten de gevolgen. Informeer je dus op voorhand over de planten die je wil kopen.

Enkele planten die giftige stoffen bevatten en hun bijwerkingen:
– Lelies: nieraandoeningen
– Azalea’s en rododendrons: braken, diarree en coma
– Tulpen en gele narcissen: hart- en maagproblemen en stuiptrekkingen
– Sagopalm: braken, epileptische aanvallen en leverproblemen
Zie ook bij “Giftige planten”

7. Chemische producten
Het zal je wellicht niet verwonderen dat de chemicaliën in antivries en verfverdunner erg giftig zijn voor katten. Ook chemicaliën die gebruikt worden om het zwembad te reinigen (zoals chloor) kunnen ernstige gevolgen hebben voor je huisdier.

8. Schoonmaakmiddelen
Bleekmiddel is niet alleen giftig voor mensen, maar zeker ook voor katten. De inname ervan leidt tot maag- en ademhalingsproblemen. Bewaar die producten dus buiten het bereik van je huisdier.

9. Zware metalen
Vooral lood, dat we kunnen vinden in verf, linoleum en batterijen, is erg giftig voor katten. Het kan leiden tot maag-, darm- en neurologische problemen.

10. Meststoffen
Wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen voor je gazon of tuin. Als katten zichzelf schoonmaken nadat ze door je behandelde tuin liepen, kunnen er ernstige problemen optreden.

Wat moet je doen als je kat toch een giftige stof opnam?
Probeer in de eerste plaats kalm te blijven, want het is belangrijk om snel en efficiënt te handelen. Raadpleeg zo snel mogelijk je dierenarts en neem eventuele overblijfsels van het vergif mee. Het is ook een goed idee om eventueel braaksel mee te nemen

3 gedachten over “10 giftige stoffen voor katten

 • Mijn kitten van 5 maanden is vergiftigd.
  Nu ze aan de beterende hand is, ontdekte ik dat ze vlooien heeft.
  Wat te doen,want ook dat bevat gif.

  • Dag Marianne,

   Het is verstandig dit in overleg met je dierenarts te doen.
   Die is waarschijnlijk ook ingeschakeld in relatie met de vergiftiging.
   Op die manier zullen bepaalde merken tegen vlooien uitgesloten zijn.

   Groetjes,
   Fred

  • Jeetje wat erg! Mag ik vragen hoe het ongeluk is geschied en door wat voor een middel? Heel veel sterkte in ieder geval gaat het nu alweer beter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.