Ga naar de inhoud

Ter leering ende vermaeck!

  • door
Graham Pope His Regulars

De dagen worden korter, buiten is het koud, resultaat: Drusilla en Sannah zijn veel binnen. Om het binnen zijn te veraangenamen meen ik dat er meer spelletjes in huis moeten komen.

Sinterklaas is inmiddels in het land, schoenen mogen gezet worden, dus Drusilla en Sannah mogen ook iets verwachten van de goed heilig man! Zij hebben alleen een nadeel, het vrouwtje is pedagoog en voert dit ook door naar hen. Het cadeau wordt een spelletje “ter leering ende vermaeck” of naar de woorden van Horatius: Miscere utile dulci, oftewel het nuttige met het aangename verenigen.
Ik heb namelijk zo gedacht: meer binnen=meer krabben, liefst aan de nieuwe leren stoel en hocker. Wanneer er gespeeld wordt is daar minder tijd voor, oftewel een behoud van de meubels in huize Prinzen. Is ook veel waard!!!

Uiteindelijk is het een soort “achtbaan” geworden met een aantal bochten en een onderbroken kap. Op deze baan ligt een balletje dat door de constructie van de onderbroken kap, er niet uit kan vallen. Het balletje kun je een zetje geven en vervolgens rolt het heen en weer door de baan. Ontzettend leuk en interessant, denk ik.

Bij het in elkaar zetten van de baan wordt er over mijn schouder meegekeken. Poezenneusjes worden naar voren geschoven om het geheel te besnuffelen. Uiteindelijk is het klaar en krijgt het spel een prominente plek in de kamer.
Ik zit op mijn knieën en laat de nieuwsgierige meisjes de werking van het spel zien. Drusilla kijkt even om vervolgens lekker voor het raam te gaan zitten, van haar mag ik lekker verder spelen. Sannah volgt het balletje, goh dat gaat leuk lijkt ze te denken, dat balletje wil ik wel. Ze begint te knagen aan het spel, maar krijgt het balletje er niet uit.
Blijkbaar toch minder leuk dan ik dacht, denkt ze en laat mij verdwaasd bij het spel achter!!

Het bovenstaande ritueel herhaalt zich de dagen erna en ik begin bijna de moed te verliezen, weer iets waar ze niets van willen weten, tot …..
Ik lig in bed en hoor gerommel, het suizen van een balletje door de baan, een klikje wanneer de bal terug komt, YES, Sannah is aan het spelen. Het werkt!!!!

We zullen deze winter veel speelplezier hebben, Sannah zit veelvuldig achter HAAR spel. Ze steekt het pootje door de opening en geeft het balletje een lel. Vervolgens zit ze te kijken waar het naar toe gaat om weer opnieuw in te grijpen. En Drusilla, die zit ter “leering ende vermaeck” in de vensterbank de natuur te bewonderen. Moet kunnen, ook dat is noodzakelijk!!!

Hanny Prinzen

Geplaatst op: 29 november 2010.

Blanwe balk

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.