Ga naar de inhoud

Dit is waarom katten bijna nooit op de vloer liggen

  • door
Niet op de vloer

Is het je wel eens opgevallen dat een kat eigenlijk altijd het liefst zo hoog mogelijk ligt? Waar honden juist wel op de vloer liggen, is dit bij katten dus niet het geval. Los van het feit dat een hond natuurlijk ook niet zo kan springen als een kat, zijn er nog tal van andere redenen waarom katten het liefst alles van bovenaf in de gaten houden. Dus vraag jij je eigenlijk al een hele tijd af hoe het nou komt dat jouw kat nooit gezellig bij je komt liggen als jij bijvoorbeeld in de keuken staat? Dan ben je hier helemaal goed! Wij, bij weetjes over katten, zullen je namelijk eens uitleggen hoe dit nu komt.

Katten staan bekend om hun liefde voor hoogte. Ze genieten ervan om op verhoogde plekken te zitten, zoals vensterbanken, boekenplanken en klimbomen. Deze voorkeur voor hoogte heeft verschillende voordelen voor katten. Het stelt hen in staat om hun territorium te observeren, te ontsnappen aan eventuele bedreigingen op de grond en biedt een gevoel van veiligheid. Nu zal dit in huis niet aan de orde zijn, maar is dit wel iets wat standaard in het instinct van de katachtigen zit. Het is dus ook niet zo gek dat dit ook bij de huiskat nog altijd in het systeem zit. Wanneer ze wel eens lekker op de grond willen gaan liggen, is het wanneer je vloerverwarming hebt. Kies je bijvoorbeeld voor PVC of gietvloeren in je woning, dan is het aannemelijker dat ze het een keer wat lager op zullen zoeken, dan wanneer je een koude tegel- of laminaatvloer hebt.

Een andere reden waarom katten niet graag op de vloer liggen, is omdat het vaak tochtig en koud kan zijn. De vloer is meestal niet geïsoleerd en kan oncomfortabel aanvoelen voor een kat. Door zich te verschuilen op verhoogde plekken, vermijden ze direct contact met de koude ondergrond en beschermen ze zichzelf tegen tocht. Want wees nou eens eerlijk, ook jij hebt een hekel aan kou toch? Dit is dan ook direct een van de redenen waarom we steeds vaker zien dat veel mensen thuis kiezen voor een gietvloer in combinatie met vloerverwarming. Zo is het namelijk niet alleen op de vloer lekker warm, maar trekt de warmte ook geleidelijk omhoog, waardoor het door de hele woning een stuk aangenamer aanvoelt.

Katten zijn erg gesteld op hun privacy en hoe kun je daar nu beter voor zorgen, dan lekker ergens bovenop een kast te gaan liggen? Door zich op verhoogde plekken terug te trekken, kunnen ze voorkomen dat ze gestoord worden door andere huisdieren, kinderen of zelfs mensen. Katten waarderen hun eigen ruimte en hebben behoefte aan momenten van rust en alleen zijn. Verhoogde plekken bieden hen de mogelijkheid om zich terug te trekken wanneer ze dit nodig hebben. Zijn deze er nu niet, dan is het wel aan te raden bijvoorbeeld een klimboom aan te schaffen voor je kat of misschien wat planken aan de muur te maken, zodat ze zich kunnen terugtrekken wanneer deze behoefte er is.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.