Ga naar de inhoud

Standbeeld voor beroemde ziekenhuiskat Wodka

  • door
Wodka

Dominique Bieman (links) bij de onthulling van het beeld Wodka. (Foto: Vincentdevriesfoto.nl)

Ziekenhuiskat Wodka

ALKMAAR – Wodka, de bekendste kat van Alkmaar, heeft een standbeeld. Het kunstwerk werd maandag 13 september voor de ingang van Noordwest onthuld. Daar was de kat jarenlang het gezicht van het Alkmaarse ziekenhuis. Door ziekte moest zijn baasje (Dominique Bieman), Wodka in laten slapen. Anja van Dijk en Tanneke Goverse – beiden werkzaam bij de Noordwest Ziekenhuisgroep – kwamen in actie voor een blijvende herinnering aan Wodka.

Wodka de ziekenhuiskat

“Ik vind het heel, heel gaaf”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Dominique na de onthulling van het beeld. “De details zijn prachtig. Ik heb van tevoren alleen een paar schetsen gezien en wilde bewust het eindresultaat nog niet zien. Mensen konden foto’s insturen naar de kunstenaar (Edith Janzen) en daar is dit beeld uit voortgekomen. Wodka was een beetje van iedereen dus het is fijne gedachte dan mensen zo mee konden helpen. Hij woonde vlakbij de ingang van de spoedeisende hulp, maar liep al snel om het ziekenhuis heen naar de hoofdingang. Dat vond ie vast gezellig door alle aandacht die hij daar van mensen kreeg en dus werd hij daar een vaste gast.”

Wodka de ziekenhuiskat

De initiatiefnemers voor het beeld kwamen meteen in actie na het posten van een emotionele video waarin Dominique vertelde dat haar geliefde Wodka overleden was. “Toen ik dat zag, moest ik zelf huilen”, zegt Tanneke Goverse. “We begonnen met een bedrag van 1500 euro, maar dat was binnen notime binnen. We verhoogden het naar 3500 en uiteindelijk kwam er dik 5000 euro binnen. Daarmee konden dit prachtige beeld laten maken.” Eerder zei Tanneke in deze krant “Als mensen zich afvragen waarom in hemelsnaam een standbeeld voor een kat?! Nou, lees de reacties maar op social media en bij de donaties. Wodka betekende voor heel veel Alkmaarders. In tijden van verdriet liep hij op deze mensen af. Na een zware dienst kwam hij een aai bij je halen zodat je met een glimlach het ziekenhuis verliet.” Wodka is gecremeerd en zijn as zit verwerkt in het beeld.

Wodka de ziekenhuiskat

“Een huisdier verliezen waar je zoveel van houdt, voelt voor mij als het verliezen van je kindje”, zegt Dominique Bieman, het baasje van Wodka. “Wodka woonde vlakbij de ingang van de spoedeisende hulp, maar liep al snel om het ziekenhuis heen naar de hoofdingang. Dat vond ie vast gezellig door alle aandacht die hij daar van mensen kreeg en dus werd hij daar een vaste gast. Ik heb van medewerkers wel eens gehoord dat ze achter hem aan moesten rennen omdat naar binnen was geglipt, haha. Iedereen kende Wodka; hij werd een icoon die heel wat losmaakte bij mensen, dat blijkt wel. Dat hij er niet meer is doet veel pijn, al word ik nu nog in beslag genomen door alle drukte een aandacht. Straks is het stil en dan is het fijn dat er een blijvende herinnering van Wodka is.”

Wodka de Ziekenhuiskat

Bron: RODI Alkmaar in het nieuws

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.