Ga naar de inhoud

Timo naar de tandarts

  • door
Timo

Timo naar de tandarts

Homeopaat Nancy

Een aantal weken geleden had ik een leuk gesprek met een dierenarts over homeopathische behandelingen bij dieren. We hebben een aantal casussen besproken en ik heb hem de positieve resultaten laten zien na behandeling met homeopathische middelen. Beide hadden we een goed gevoel had over onze toekomstige samenwerking.

Deze dierenarts staat er om bekend erg goed te zijn met katten. Dus tijdens dit gesprek kwamen ook mijn eigen katten ter sprake. Raya heb ik uit het asiel gehaald en die werd toen geschat op 2 jaar oud. Ze zou dan nu ongeveer 13 jaar oud zijn maar ik heb het vermoeden dat ze al iets ouder is. Een jaar geleden had ik bij haar nog bloed laten prikken en toen was alles gelukkig goed. Ze was wel veel afgevallen.

Omdat ik het belangrijk vind dat mijn dieren af en toe een check-up krijgen maakte ik direct een afspraak voor Raya. Indien nodig zouden we dan weer haar bloed controleren. Ik twijfelde of ik Timo mijn “stoere” rode kater ook mee moest nemen. Hij is inmiddels ook al 10 jaar oud en had wat last van tandsteen. Het is echter een held op sokken en hij vindt autorijden verschrikkelijk. Mijn eigen gevoel gaf echter de doorslag. Timo ging ook mee voor een check-up. Toen ze in hun reismandje zaten heb ik Timo wat druppels Resque remedie van Bach Bloesem gegeven om rustiger te worden. Dat hielp wel een beetje.

Raya

Bij de dierenarts aangekomen werd eerst Raya grondig onderzocht. Ze was maar een onsje lichter dan een jaar geleden en dat verschil kan zelfs in de weegschalen zitten. Dus dat was al fijn om te horen. Er werd een licht hartruisje gehoord en de dierenarts besloot om haar bloeddruk op te nemen. Dit was zo’n lief gezicht. Zoals ze daar zat met het kleine manchetje om haar poot. Ze leek net zo verbaasd als ik, een bloeddrukmeter voor katten! Gelukkig was haar bloeddruk goed. Ze blijkt ook ietsjes staar te hebben. De dierenarts denkt ook dat ze ouder is dan 13 jaar.

Toen was Timo aan de beurt. Toen hij uit zijn mandje werd gehaald leek het wel een vaatdoek. Hij liet zich verlamd van angst helemaal hangen en dan is 7,4 kilo zwaar hoor. Hij is ruim twee keer zo zwaar als Raya maar zij is de baas in huis.
Hij had inderdaad wat last tandsteen en daarbij ook een afgebroken kies. Die kies moest getrokken worden anders kon het flink gaan ontsteken. Maar dan moest hij onder gehele narcose en daar was ik niet blij mee. Hij is tenslotte ook niet de jongste meer. Maar ja, ik had niet echt een andere keus.
Na zijn castratie (hij was toen nog geen jaar) heeft hij 6 uur lang als een zombie door het huis gelopen voordat de narcose uitgewerkt was.

Timo en Raya

De normale procedure is dat je de kat ’s ochtends brengt en dan ’s avonds weer komt halen. Dit is om de narcose uit te laten werken en omdat er bij tandextracties vaak nabloedingen zijn maar dat wilde ik Timo en mijzelf niet aan doen.
We spraken af dat ik er de gehele behandeling bij zou blijven en hem daarna direct homeopathische middelen zou geven tegen het bloeden zodat hij vrij snel weer mee naar huis zou mogen.

De normale procedure is dat je de kat ’s ochtends brengt en dan ’s avonds weer komt halen. Dit is om de narcose uit te laten werken en omdat er bij tandextracties vaak nabloedingen zijn maar dat wilde ik Timo en mijzelf niet aan doen.
We spraken af dat ik er de gehele behandeling bij zou blijven en hem daarna direct homeopathische middelen zou geven tegen het bloeden zodat hij vrij snel weer mee naar huis zou mogen.

Allereerst kreeg Timo een prikje (roesje) zodat hij in slaap viel. Ik zei tegen de dierenarts dat hij wel op Timo zijn hartslag moest letten waarop hij antwoordde dat hij op de mijne stond te letten. Ik gaf aan dat hij vanzelf wel zou merken als het niet goed zou gaan met mij.

Timo

Daar stond ik dan als ervaren dierenambulance medewerkster. Ik heb de meest vreselijke dingen gezien en vaak geassisteerd bij dierenartsen met spoedgevallen maar dan gaat het niet om je eigen kat. Dat is toch anders. Ik was eigenlijk best wel zenuwachtig. Ik vind naar de tandarts gaan erg vervelend maar voor mijn kat nog veel erger, terwijl hij er door de narcose niets van merkt.
Na het roesje kreeg Timo een beademingstube in zijn keel en werd hij kunstmatig beademd. Voordat het echte werk begon gaf de dierenarts nog even aan dat het bij het trekken van kiezen wel eens flink kan gaan bloeden. Nu heb ik niet zo’n probleem met het zien van bloed want dat zou ook niet handig zijn als je op een dierenambulance werkt.


De kies werd eruit geboord en het tandsteen verwijderd. Het was eigenlijk voorbij voor ik er erg in had. Bijna geen bloed te zien. De dierenarts vroeg uit een geintje of hij direct wat liposuctie (vet wegzuigen) bij Timo moest doen waarop ik nogmaals aangaf dat het een halve Noorse Boskat is en die mogen wat zwaarder zijn. Hij is eigenlijk wel iets te zwaar.
Timo kreeg nog een prikje om er voor te zorgen dat hij weer zelf ging ademen, zodat de tube kon worden verwijderd en werd in een hokje gelegd om bij te komen.
Na tandextracties bij mensen of dieren kan het homeopathische middel A. ervoor zorgen dat het bloeden sneller stopt, bloeduitstortingen niet opkomen of snel verdwijnen en de pijn gestild wordt. Dus dat heb ik hem direct gegeven. Als een dier nog slaapt kan je niet zomaar een pilletje of water in zijn bek gooien want dan kan het fout gaan. Het dier kan zich verslikken en in het ergste geval komt er iets in de longen terecht met alle gevolgen van dien. Het voordeel van homeopathie is dat je maar een klein beetje van de oplossing in de zijkant van het bekje hoeft te doen. Of je laat een hele korrel smelten onder de tong of binnenkant wang.
De dierenarts was geïnteresseerd in welk homeopathisch middel ik zou geven en vroeg of ik een spuitje nodig had. Erg fijn dat hij zo open staat voor homeopathie.
Na een minuut of 20 besloot ik Timo mee naar huis te nemen en hem daar iets te geven tegen de narcose. Het bloeden was direct gestopt maar Timo was nog flink in dromenland. Het had ook wel een positieve kant want dan kon hij nog even lekker slapen in de auto en hoefde die voor hem vreselijke rit niet helder mee te maken.

De dierenarts zei dat Timo weer mocht eten als hij trek had. Als hij morgenochtend nog niet zou eten moest ik terugkomen. Ik gaf aan dat hij daar maar niet op moest rekenen want eten is erg belangrijk voor Timo. Hij lijkt namelijk zowel uiterlijk en in gedrag erg op Garfield.
Thuis gekomen haalde ik Timo weer uit zijn mand en hij liep net als na zijn castratie weer als een dronkenlap door het huis. Hij wilde op de bank springen en ik kon hem nog net opvangen toen hij er weer afviel. Hij liep overal tegenaan en viel steeds om. Hij keek angstig in het rond. Ik heb hem direct een homeopathisch middel geven dat werkt tegen de nawerking van narcose. 10 minuten later herhaalde ik het middel nog 1 keer en direct daarna stond Timo op liep naar zijn voerbak en at hem helemaal leeg. Dat was ongeveer een kwartier na thuiskomst. Hij was weer helemaal helder en sprong weer overal op en af. Als ik dit eerder had geweten dan had ik na zijn castratie niet 6 uur lang achter hem aan hoeven te lopen. Geweldig wat een snelle reactie op het middel. Ik sta er zelf steeds weer van te kijken hoe snel homeopathie kan helpen.

Een week later kon ik ook het oude paard Winner (28 jaar) van mijn vriendin helpen toen hij een slaapmiddel kreeg omdat hij moest worden geholpen aan zijn gebit. Ook Winner was snel na het homeopathische middel helder en gaf aan dat hij zijn stal uit wilde.

Toen ik nog studeerde voor klassieke homeopathie heb ik iemand geholpen van wie een chinchilla na castratie niet meer uit zijn narcose kwam en overleed. Bij een tweede chinchilla gebeurde er bijna hetzelfde. Ook die kwam niet goed uit de narcose. Ik heb een middel gegeven (overigens een ander middel dan wat ik aan het paard en de kat gaf) en dat heeft erg goed geholpen. Het dier reageerde direct en er kwam vrij snel ontlasting, waardoor duidelijk was dat alles weer ging werken. Een aantal dagen later kreeg hij een inwendig abces bij de wond. De eigenaresse moest het de komende twee weken gaan spoelen. Dit zou voor de chinchilla en eigenaresse een hoop stress met zich meebrengen. Echter na een homeopathisch middel was het abces binnen 3 dagen weg en de wond na 5 dagen helemaal genezen. De dierenarts die het controleerde was verbaasd over het snelle herstel.

Welk middel ik geef is afhankelijk van de situatie en de symptomen die ik zie. Vooral bij oudere dieren waarbij narcose nogal belastend kan zijn kunnen homeopathische middelen bijdragen aan een sneller herstel.

Inmiddels heeft de dierenarts een patiënt aan mij doorgestuurd voor een homeopathische behandeling. Een kat die last heeft van dementie en suikerziekte. Niet de makkelijkste casus, maar er zijn inmiddels wel al verbeteringen te zien!

Voor meer informatie over homeopathie bij mens en dier kunt u mijn website bekijken of bellen! Het telefoonnummer vindt u op mijn website.

Nancy Groeneveld, Klassiek homeopaat

Verschenen op: 2 mei 2008.
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.