Ga naar de inhoud

Vakantie met je kat

Gwen John (Welsh artist, 1876-1939) Black Cat on Blue and Pink

Gwen John (Welsh artist, 1876-1939) Black Cat on Blue and Pink

Vakantie met je kat

Een vakantie plannen valt niet mee. Dat is vaak een hele klus en deze keer heb je na lang wikken en wegen besloten om je kat mee te nemen.
Denk vooral naast de eisen voor entingen ook aan je reisverzekering, eventuele vliegtickets of een autokeuring, de boeking van je accommodatie, enzovoort.

Auto of vliegtuig

Als je met het vliegtuig gaat, worden er veel eisen gesteld aan het formaat en het totale gewicht van de van de transport-box en de kat. Ook gelden er vaak aanvullende eisen, zoals een minimumleeftijd voor de kat. Deze eisen verschillen per luchtvaartmaatschappij, het is dus erg belangrijk dit goed uit te zoeken.

Een goede transport-box is overigens ook aan te bevelen als je in een hotel logeert, een huisje in een vakantiepark huurt of met de caravan of camper op reis bent.

Als je met je auto op vakantie gaat, zijn er minder eisen. Het formaat van de transport-box kan je zelf bepalen. Het is echter wel belangrijk dat je kat voldoende ruimte heeft om lekker te kunnen gaan liggen en staan. Ook moet die box goed bevestigd kunnen worden met de autogordel.
In plaats van een transport-box kun je ook voor een stevige reismand kiezen. Die moet echter wel groter zijn dan de gewoonlijke maten zodat je die ook eventueel voor de nacht kunt gebruiken. Een dergelijke mand geeft ook een veiliger gevoel als je een keer met het hele gezin een dagje weg wilt en je kat dus eventueel in de mand kan verblijven.

Check de regelgeving van het land

Binnen de EU heeft je kat in ieder geval een chip en een dierenpaspoort nodig. Daarnaast moet hij ingeënt zijn tegen rabiës. Het is verstandig dat je ervoor zorgt dat je kat alle inentingen heeft gehad.
Een kat kan de eerste rabiësvaccinatie pas krijgen op de leeftijd van 3 maanden en de inenting moet minstens 3 weken voor het begin van de reis zijn toegediend.
Zie voor meer informatie de site van het LICG, hier staat alle informatie die je nodig hebt.

Buiten de EU gelden dezelfde verplichtingen. Uiteraard stellen sommige landen ook nog aanvullende eisen. Doe daarom altijd ruim van tevoren navraag bij de ambassade van het betreffende land.

Huisdiervriendelijke vakantieparken

Als je naar een vakantiepark of hotel wilt, is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet of je welkom bent met een kat. Op veel huisdiervriendelijke vakantieparken is het toegestaan maximaal 2 katten mee te nemen. Stel dit echter wel aan de orde tijdens het boeken van je vakantie. Vraag dan ook of er nog aanvullende regels zijn.
Ook zijn er hotels waar je met een kat welkom bent.

Op de bestemming aangekomen

Jij en je kat zijn veilig aangekomen en kunnen van de vakantie gaan genieten. Om een succes te maken van de vakantie is het belangrijk te voorkomen dat je kat zonder toezicht gaat rondwandelen. Houd daarom de ramen en deuren van je hotelkamer of huisje zoveel mogelijk gesloten.
Breng de schoonmaakdienst van je hotel op de hoogte van je kat op je hotelkamer. Gebruik buiten de schoonmaaktijd zoveel mogelijk de melding “Niet storen” als je even weg bent.
Meld voor de zekerheid bij de balie van het vakantiepark als je een bepaalde tijd weg bent, zodat ze niet zonder nadenken je deur openen.
Als je met de caravan bent, dan is een goed werkende airco echt een noodzaak. Anders wordt het veel te warm voor je kat.

Zorg voor vertrouwde dingen in de nieuwe omgeving

Om je kat wat meer op zijn gemak te stellen, is het verstandig de eigen kattenmand, kattenbak (vergeet de vertrouwde vulling niet) en andere spulletjes mee te nemen waar hij/zij aan gewend is. Als je met je kat gaat wandelen in de omgeving, neem dan naast het vertrouwde tuigje een identiek reserve-exemplaar mee dat je wel een paar keer moet hebben gebruikt.
Je kat wordt al met veel onbekende zaken geconfronteerd en dan is het geruststellend dat er veel bekende dingen in de buurt zijn.

kattentuigje-rainbow
blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.