Ga naar de inhoud
kantelraam
Kat tussen kantelraam.

Kantelraam

Het is een nachtmerrie voor iedere katteneigenaar. De scharnieren van een kantel-, kiep- of tuimelraam zitten aan de onderkant. Je laat een kantelraam even open staan om de boel te laten luchten. Er ontstaat dan een kier die naar onder toe steeds smaller wordt. Zonder dat je het door hebt, klimt je kat naar buiten. Als de kat zijn grip verliest, kan hij ‘uitglijden’ op het gladde oppervlak van het glas of het kozijn.

De gevolgen van zo’n klauterpartij kunnen fataal zijn! Het is regelmatig gebeurd dat katten aan een achterpoot uit het raam hingen, in een aantal gevallen kon de arts de poot niet meer redden en moest de kat een poot missen.

Je kat raakt dus bekneld, worstelt om weer los te komen en raakt in paniek. Het dier komt door al die bewegingen steeds vaster te zitten. Je zult begrijpen dat de verwondingen ernstig kunnen zijn.

In het ergste geval komt de kat met de nek knel te zitten. Uiteindelijk zal hij dan stikken.

Laat je kat dit dus niet overkomen.

Handdoek

Je kan bijvoorbeeld een handdoek oprollen en aan beide kanten tussen de kier schuiven. Op deze manier zal de kat niet bekneld komen te zitten als hij naar buiten wil.

Beschermrekje

Beschermrekje kantelraam

Een andere optie is het plaatsen van Trixie beschermrekjes.
Klik op het plaatje voor meer informatie over het rekje.
Zie ook onderaan bij: Oplossing

Deze kat heeft heel erg veel geluk gehad.

kantelraam

Een kat beleeft angstige momenten als hij klem komt te zitten tussen het raam van een flatgebouw in Heemstede. Buurtbewoners horen angstig gemiauw en zien hoe op de achtste verdieping de kat in doodsnood verkeert. De brandweer moet eraan te pas komen om hem met behulp van de ladderwagen te bevrijden. Dat lukt, maar het dier heeft dan al ruim een uur vastgezeten. De kat heeft verwondingen aan zijn avontuur overgehouden en is met de dierenambulance afgevoerd.
Ook deze kat heeft heel veel geluk gehad.

Bron: Algemeen dagblad 6 maart 2013

In Angelslo zat een katje klem in een kiepraam

kat tussen kiepraam Angelslo
Kat tussen kiepraam Angelslo

In Angelslo zat een katje klem in een kiepraam. De Dierenambulance Zuidoost Drenthe ging op deze melding af. Het katje zat vast op een bovenverdieping, terwijl er niemand thuis was. De hulp van de brandweer werd ingeschakeld. Het katje is gelijk uit zijn benarde positie bevrijd. Hij kwam er helaas niet ongeschonden uit, maar heeft waarschijnlijk wel geluk gehad. De kat was zeer beweeglijk, maar had geen kracht meer in zijn achterpootjes.

kat tussen kiepraam Angelslo bij dierenarts
Kat tussen kiepraam Angelslo. Hier bij de dierenarts

Gelukkig constateerde de dierenarts met een röntgenfoto dat er niets gebroken was. Waarschijnlijk zat de bloedtoevoer naar zijn poten knel of heeft de kat een flinke kneuzing opgelopen. Na een nachtje kwam er alweer wat meer beweging in zijn ene achterpootje. De eigenaar, schrok vreselijk en heeft direct het kiepraam beveiligd. (Zie hierboven).

Bron: Juli 2020. Dierenambulance Zuidoost Drenthe.

Kat sterft na gruwelijke lijdensweg in kantelraam: ‘Traumatisch voor eigenaren’

Een kat is in Emmeloord op een gruwelijke manier om het leven gekomen. Het dier kwam vast te zitten bij een kantelraam en brak daarbij haar rug. Een dierenarts heeft de poes laten inslapen. ,,Dit kan op een vrij eenvoudige manier voorkomen worden”, zegt Cornelis Bouwer van Dierenambulance Noordoostpolder.
Zie aan het eind van dit artikel bij Oplossing

Voorbijgangers waarschuwden vorige week dinsdag (18 mei 20121) de hulpdiensten nadat op de eerste verdieping van een rijtjeshuis aan de Professor Ter Veenstraat in Emmeloord een kat klem zat tussen twee ramen. Het beestje had door het kantelraam dat op de kiepstand stond naar binnen willen klimmen, maar is haar grip verloren. Vervolgens is ze naar beneden gezakt en klem komen te zitten tussen de ramen.

Melding buurtbewoner

Na een melding van een buurtbewoner zijn de politie, brandweer en dierenambulance ter plaatse gekomen. Via de buitenkant was de kat niet te bereiken. De deur van de woning is daarom geforceerd, aangezien de bewoners van de woning ook niet thuis waren. De kat is uit de benarde positie gehaald, maar bleek de rug te hebben gebroken. Een dierenarts besloot later dat het beter was om het diertje te laten inslapen.

,,De bewoners van het huis reageerden geschokt toen ze thuis kwamen”, zegt Bouwer, bestuurslid van de dierenambulance Noordoostpolder. ,,Het was een lange lijdensweg voor het beestje. Ze heeft verschrikkelijk geleden. Dit is ernstig dierenleed. De kat komt er wel in, maar kan niet uit het raam weg. De kat begint te wringen en los te komen en kan makkelijk de rug breken. Gelukkig heeft iemand gezien wat er gebeurde, anders had het nog veel langer kunnen duren.”

“Kantelramen zijn verschrikkelijke rotdingen voor katten. Dit soort situaties gebeurt regelmatig in het land en de dieren overleven het niet als ze er in komen en niet meteen opgemerkt worden.”

Menselijke drama’s

,,Het zijn dierlijke en menselijke drama’s. Het is een nachtmerrie voor elke katteneigenaar”, vervolgt Bouwer, die weet dat dit soort situaties vaker voorkomen in het hele land. ,,Zulke kantelramen zijn verschrikkelijke rotdingen voor katten. Dit soort situaties gebeurt regelmatig in het land en de dieren overleven het niet als ze er in komen en niet meteen opgemerkt worden.”
Zonder snel ingrijpen kan dit leiden tot verstikking of schade aan het ruggenmerg, met verlamming of overlijden als gevolg.
Bouwer wil kattenbezitters waarschuwen om uit te kijken met kantelramen. ,,Veel mensen weten niet dat dit kan gebeuren. Zulke incidenten gebeuren echter regelmatig. Na de gebeurtenis in Emmeloord sprak ik ook met iemand anders die dit had meegemaakt. Het is echt een traumatische ervaring voor betrokken mensen.”

Bron: AD 25-5-2021

Oplossing

Beschermrekje kantelraam

Situaties zoals in Emmeloord kunnen simpel voorkomen worden. Door een driehoekige Trixie beschermrekjes die de zijkanten en de bovenkant van het raam afschermen te plaatsen kan veel dierenleed bespaard blijven. Er is ook een andere oplossing. Door een dikke handdoek op te rollen en te plaatsen in de kier aan de onderkant van het raam kan de kat zichzelf makkelijk losmaken uit het raam.

Klik op het plaatje voor meer informatie.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.