Ga naar de inhoud

Vergeet niet je katten te ontwormen!

  • door

Ontwormen van je kat

Bijna iedere kat heeft wel eens last van wormen. En als ze er geen last van hebben, is er alsnog een grote kans dat zij toch wormen bij zich dragen. Dit is niet zo vreemd. Wormen kunnen al via de moedermelk bij kittens terechtkomen! Katten die buiten komen en zo hier en daar eens een vogeltje of een muis weten te verschalken zullen eerder last hebben van wormen dan katten die binnen blijven, maar neem vooral altijd het zekere voor het onzekere

Behandel je kat tegen vlooien, teken wormen

Nu het lente wordt en je katten steeds meer buiten zullen zijn, is de kans groter dat ze vlooien en teken oplopen, maar ook de kans op wormen wordt hierdoor groter. Wist je dat een kat al wormen kan krijgen door een besmette vlo binnen te krijgen? Het is dus zaak je kat goed in de gaten te houden en de eventuele problemen direct aan te pakken.

  • Vlooien zijn goed te zien en daardoor goed te behandelen. Zit je kat te krabben of te bijten in zijn vacht? Dan is de kans groot dat je bij het kammen vlooien tegenkomt. Deze beestjes leven van het bloed van je kat en dat geeft een nare jeuk. Door een anti-vlooienmiddel toe te dienen en je kat goed te kammen met een vlooienkam, zorg je ervoor dat dit probleem snel wordt opgelost.
  • Teken zijn spinachtige diertjes, maar dan met 6 poten, die zich vastbijten in de huid van je kat. Ze zuigen zich hier vol met het bloed van je kat en laten zich weer vallen als ze verzadigd zijn. Teken kunnen vervelende ziektes met zich meedragen en deze overbrengen op je kat. Het is dus belangrijk een teek snel en vakkundig te verwijderen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een tekentang.

De middelen tegen vlooien en teken zijn vaak gecombineerd. Het gevolg is dan wel dat mensen vergeten hun kat te ontwormen.

  • Wormen zijn er in verschillende soorten. Je hebt spoelwormen, lintwormen, haakwormen en longwormen. De wormen die je het duidelijkst kan zien zijn de lintwormen, of in ieder geval stukjes daarvan. Je vindt ze rond de anus van je kat. Wormen zijn misschien niet heel groot, maar ze kunnen flinke schade aanrichten en je kat heel ziek maken. Het is dus belangrijk je kat tijdig te ontwormen, liefst nog voor hij last krijgt.

Hoe moet je de kat ontwormen?

Het is meestal niet nodig om naar de dierenarts te gaan als je kat last heeft van wormen. Er zijn voldoende middelen te koop waar je zelf een goed resultaat mee kan bereiken.

  • Ontwormpasta is een pasta die veel katten erg lekker vinden. Je spuit het in hun mond of je mengt het door hun (natte) voer. Het is bij ontwormpasta wel belangrijk dat je goed weet hoe zwaar je kat is. Aan de hand van het gewicht van je kat kan je de dosering bepalen.
  • Ontwormingstabletten zijn pilletjes die je je kat moet toedienen. Ook hier is het van belang dat je weet hoe zwaar je kat is. Zo kan je namelijk het aantal tabletten bepalen dat je per keer moet toedienen.
    Tip: is het moeilijk om jouw kat een pil te geven? Gebruik dan een pillenschieter. Dat is wel zo veilig voor je handen.
  • Ontworm spot-on is een handige manier om het ontwormen van de kat te regelen. Je knijpt dan een pipetje met een vloeistof leeg in de nek van je kat. Deze plaats is belangrijk: je kat kan er dan niet bij om zich schoon te likken.
Kat en hond

Wat als je ook een hond hebt?

Dan is het wel zo gemakkelijk als je een ontwormingsmiddel kan gebruiken dat geschikt is voor zowel honden als katten. In dat geval kies je al snel voor Panacur kat en hond. Dit middel is geschikt voor het ontwormen van zowel katten als honden en dat is wel zo handig. Je kan dan niet per ongeluk het verkeerde middel aan een van je huisdieren geven.
Panacur kat en hond is er in verschillende varianten: de ontwormpasta (die je doseert aan de hand van het gewicht van je kat en je hond) en tabletten in 250 en 500 mg. In de bijsluiter staat precies hoeveel tabletten of pasta jouw kat nodig heeft per kilo lichaamsgewicht.

Hoe vaak moet ik ontwormen?

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kat last krijgt van wormen. Je kan het ontwormen dus het best met enige regelmaat doen. Je voorkomt wormen het best door je kat minimaal 4x per jaar te ontwormen. Doe dit bijvoorbeeld bij het begin van elk kwartaal of nieuw seizoen, je kan het dan (bijna) niet vergeten.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *