Ga naar de inhoud

Kat krijgt verplichte chip

  • door
Chip

Update 20-8-2023
Gemeenten kunnen hun katteneigenaren straks verplichten hun kat te laten voorzien van een chip. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat regelen. De minister hecht belang aan een zorgvuldige invoering en een landelijke chip- en registratieplicht zal nog verder onderzocht en uitgewerkt moeten worden op uitvoering, handhaafbaarheid en kosten. Daarbij zal ook gekeken worden op welke termijn een landelijke chipplicht ingevoerd kan worden. .

Vorig jaar (2022) hield een groot aantal gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, een pleidooi voor de invoering van een dergelijke chipplicht voor katten. Voor honden bestaat die al. Gemeenten zitten jaarlijks met duizenden katten in hun maag die in het asiel terecht komen en die niet aan hun baasje kunnen worden terugbezorgd. Ook zou chippen het aantal zwerfkatten fors kunnen beperken. De Kamer wil de gemeenten tegemoet komen en roept het kabinet op dat wettelijk mogelijk te maken.

Volgens initiatiefnemer Tjeerd de Groot van regeringspartij D66 helpt de maatregel vooral bij het terugvinden van katten. “Zo voorkomen we dat er katten onnodig verwilderen”. Jaarlijks komen er ruim 35 duizend katten in een asiel terecht. Daarvan kan maar zo’n 15 procent aan de hand van chipgegevens worden terugbezorgd aan de baasjes.

Castreren

Het vorige kabinet was tegen een chipplicht. Volgens de toenmalig staatssecretaris Van Dam zadelt de maatregel katteneigenaren op met allerlei kosten en papieren rompslomp, is het lastig te controleren of mensen zich er wel aan houden en helpt het amper tegen het grote aantal zwerfkatten in Nederland.

Nederland telt zo’n 2,6 miljoen huiskatten. Daarnaast zijn er zeker in verstedelijkte gebieden, waar veel voedsel te vinden is, grote populaties zwerfkatten. Volgens sommige schattingen gaat het wel om 1 miljoen verwilderde beesten. De dieren zorgen voor geluidsoverlast en verspreiden ziektes zoals toxoplasmose en ringworm. De meeste gemeenten vangen zwerfkatten, castreren de mannetjes en zetten ze vervolgens terug. Op die manier kan de populatie niet verder groeien.

Uitsterven

Volgens de Dierenbescherming zet die methode echter amper zoden aan de dijk. “Wij pleiten al jaren voor een chipplicht”, zegt Niels Dorland van de Dierenbescherming. De organisatie denkt dat baasjes bij de aanschaf van een dier zich bewuster worden van hun zorgplicht als ze het dier laten registeren middels een chip. “En op de lange termijn, als alle weggelopen katten terug kunnen naar hun baasje, kan het zwerfkattenprobleem wel degelijk uitsterven. Als het bij honden kan, waarom dan niet bij katten?”

In het verleden stond de Partij voor de Dieren vrijwel alleen met haar pleidooi voor een chipplicht. Inmiddels is dat veranderd. Ook regeringspartijen CDA en VVD vinden nu dat gemeenten tegemoet moeten worden gekomen. “Het is alleen niet de bedoeling dat gemeenten verplicht worden dit te doen”, zegt VVD’er Arne Weverling. PVV’er Dion Graus is geen fan van chippen: “Maar eigenaren moeten wel hun dieren verplicht laten registreren.”

Bron: AD.nl

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.