Ga naar de inhoud

De oude kat

oude kat

Meer dan de helft van katten ouder dan vijftien jaar is dement. En vaak begint hun brein al eerder te haperen.

Nu katten steeds ouder worden, door betere voeding en verzorging, komen er ook meer demente seniorpoezen. Schotse en Amerikaanse dierenartsen probeerden het objectief vast te stellen: 28 procent van de katten tussen 11 en 14 jaar vertoont gedrag dat bewijst dat het brein een beetje begint te ontsporen. En meer dan de helft van de katten ouder dan 15, is van boven duidelijk de weg kwijt.

De oude kat

Wie was de oudste levende kat en hoe oud was hij?
Volgens het Guinness Book of Records, was de oudste kat een langharige kat met de naam Spike. Tot 2001, toen hij overleed op de gezegende leeftijd van 31 (circa 140 in menselijke jaren), was Spike nog vrolijk en genoot van het leven. Spike woonde in Dorset (Engeland) met zijn eigenaar, een aromatherapeut die Mo Elkington heette.
Een andere Britse kat zou 34 jaar zijn geworden toen hij stierf in 1957, maar dit is niet opgenomen in het Guinness Book of Records.
Voor de actuele stand zie: De oudste kat

Hieronder een grafiek waar je de leeftijd van mens en kat kan aflezen.

leeftijdkatenmens1

Zoals je ziet komt het 1e jaar van de kat overeen met 18 jaar van de mens. Daarna verandert de verhouding langzaam, totdat bij een 10 tot 20 jaar oude of nog oudere kat elk jaar ruwweg gelijk staat aan ongeveer 4 jaar bij de mens.

Als je een volwassen kat aan een andere volwassen kat wilt laten wennen, moet je er bij de eerste ontmoeting voor zorgen dat er voldoende ruimte is om elkaar te ontlopen en moeten er vluchtwegen zijn. De ruimte moet echter niet te groot zijn. Zie ook bij: De nieuwe kat.

De levensverwachting van de kat is de laatste 50 jaar aanmerkelijk gestegen. Als redenen kunnen worden aangegeven de betere voeding en het feit dat er meer aandacht wordt besteed aan de geneeskundige verzorging.

Een kater leeft gemiddeld 13 tot 15 jaar. Een poes wordt meestal 2 jaar ouder. Bij “geholpen” katten mag je er nog eens 2 jaar bijtellen.

De leeftijd van een kat bepalen is eerder een kunst dan een wetenschap. Om er echt goed in te zijn, moet je honderden (of liever nog duizenden) katten “gedaan” hebben.

Onthoud dat elke kat veroudert op zijn eigen, unieke manier. Sommige katten worden vaak gracieus oud. Sommige katten lijken jong, anderen oud voor hun leeftijd.

De tanden worden meestal als eerste bekeken in een poging de leeftijd van kat (of hond) te bepalen.
Kittens van minder dan 3 weken oud hebben geen tanden. Baby-tandjes (het melkgebit) komen door tussen de 3 en 6 weken. Ze worden vervangen door het volwassen gebit als de kat tussen de 4 en 6 maanden oud is. De eerste 2 jaar zullen de tanden wit en schoon zijn, met minimale beschadiging door tandziekte. Gedurende de jaren daarna zullen de tanden progressieve verkleuring, infecties, glazuurverlies en terugtrekkend tandvlees te zien geven.
Katten waarvan het gebit goed onderhouden wordt (tanden poetsen of regelmatig tandonderhoud) zullen later tekenen van tandziektes laten zien dan katten die deze zorg niet ontvangen.
Katten met zeer goed onderhouden gebit ogen veel jonger dan ze zijn.

De ogen kunnen ook helpen om de leeftijd van de kat te bepalen. Rond de leeftijd van zeven jaar, zie je bij de meeste katten een lichte verkleuring van de lens. Dit heeft geen invloed op de gezondheid, maar zal bij het ouder worden steeds beter te zien zijn.

Jonge katten hebben een erg zachte en soepele vacht. Zoals de meeste mannen van middelbare leeftijd kunnen beamen, blijft de jeugdige haardos niet voor eeuwig. De vacht wordt niet alleen dof, maar ook stugger en dunner. De talgklieren verdwijnen voor een groot deel uit de huid, waardoor deze droger wordt en haar soepelheid verliest. Oudere katten (vooral die van twaalf jaar of ouder) hebben dus vaak een droge vacht die kan klitten.

Zoals hierboven is aangegeven, hebben oude katten vaak een doffe vacht, lijken moe en bewegen zich soms moeilijk. In sommige gevallen kan de warmte van de zon verlichting bieden.
Zorg dat je oude kat veel zon krijgt. Door de zonnewarmte werken de hormonen en de stofwisseling beter, wordt de huid beter doorbloed en de pijn in spieren en gewrichten vermindert.

Ook verandert de flexibiliteit van de ribbenkast als de kat volwassen wordt. Jonge katten hebben erg soepele ribben. Na ongeveer 7 jaar zullen de ribben steviger en later brosser worden. Doe dus altijd rustig aan met de ribben van een kat!

Als een kat ouder wordt kan hij zijn lichaamstemperatuur moeilijker aan de omgeving aanpassen. Zelfs bij kamertemperatuur kan hij het koud hebben en een warm plekje zoeken. In sommige gevallen kan een infraroodlamp uitkomst bieden. Tocht wordt ook niet gewaardeerd.

Niet alleen oude mensen kunnen zich vaak minder goed concentreren. Hetzelfde geldt voor oude katten. Verbaas je dus niet als je kat voor zich uit staart en blijkbaar niet meer weet wat hij eigenlijk wilde doen.

Let er bij oude katten altijd op of hij wel regelmatig eet en drinkt, want doorbloedingsproblemen in de hersens kunnen ook het honger- en dorstgevoel beïnvloeden.

Als je oude kat verder nog goed gezond is, kan hij het best aan om een kitten te verwelkomen.

Ziektes kunnen door stress worden opgewekt. De kat heeft dan geen afweerstoffen meer om de ziekteverwekkers te trotseren. Vóór de stress was hij nog resistent.

Katten op leeftijd kunnen ook hartproblemen krijgen. Let er daarom op dat het voedsel zo weinig mogelijk zout bevat. Lekkere hapjes, zoals ham of worst zijn dan uit den boze. Bovendien kun je je kat beter geen lever geven, omdat lever een te hoog vitamine A-gehalte heeft en koper bevat. Dit geldt ook voor snacks die veel suiker bevatten. Het laatste geldt echter voor katten van alle leeftijden.
Controleer af en toe de pols (bij de keel) en de hartslag van de kat. Hijgen, een opgezette vacht, grote pupillen en een te snelle hartslag zijn tekenen van stress.

De oude kat bij koud weer niet lang buiten laten, ook al was hij dit gewend.

Plaats een opstapje naar de meest geliefde hoge uitkijkplaats.

Je kan ook een gezellig knuffelhol dichter bij de grond neerzetten.

Blijf wel zo lang mogelijk met je kat spelen. Een touwtje voor zijn poten wegtrekken, zal de meeste katten verleiden om desnoods liggend dat ding met de voorpoten een mep te verkopen.

Oudere katten worden vaak slechte eters en het kan soms helpen ze een paar keer per dag een kleine maaltijd voor te zetten.

Bij oudere katten gaan de hoektanden los zitten en vallen uit. Daardoor verliest de kat het respect van zijn soortgenoten. Hij weet dat en gaat alle gevechten uit de weg.
Problemen met bek en tanden komen veel voor, controleer deze dus als de kat een lekker visje laat staan.

Geef je oude kat voer gemengd met wat water of kippenbouillon (liefst zelf gemaakt met weinig of geen zout}. Zo weet je dat het dier vocht binnen krijgt en het gemis van enkele tanden of kiezen is dan geen probleem. De bouillon geeft ook extra geur aan het eten, zo stimuleer je ook nog eens de eetlust.

Voldoende drinken is noodzakelijk, daar de nierfunctie bij het ouder worden afneemt.
Veel oudere katten krijgen last van hun lever en nieren. Door het juiste voer te kiezen, kun je het werk van deze organen minder moeilijk maken. Laat je kat wel eerst door de dierenarts onderzoeken. Voor de lever en de nieren is het belangrijk dat een te veel aan koper, vitamine A en vooral fosfor wordt voorkomen, omdat de afbraak hiervan mede via de nieren plaatsvindt. Kies hoogwaardige eiwitbronnen, zoals spiervlees, vis, ei en melkproducten.
Buitensporige dorst kan duiden op nierziekte of suikerziekte.
Nieren

Suikerziekte komt regelmatig voor katten die ouder zijn dan 8 jaar. Deze ziekte is heel goed te behandelen met een dagelijkse insuline-prik. Je moet dan wel regelmatig een controle van de suikerwaarde in het bloed laten uitvoeren.
Suikerziekte/Diabetes

Verstopping – soms door te weinig drinken – komt vaak voor, maar als het dier hier maar incidenteel last van heeft, kan dit worden verholpen door een theelepeltje van ongeveer 5 ml vloeibare medicinale paraffine te geven.

Let er goed op of de bak wel gebruikt wordt. Zet eventueel meer bakken neer.
Soms is de afstand naar de kattenbak te groot geworden. Als je kat het zo nu en dan niet op de bak doet, kan het een oplossing zijn door de bak dichter bij de slaap- en/of eetplaats te zetten.

Bij langharige oude katten is het verstandig het haar aan het achterlijf een beetje korter te maken.

Doordat ze minder gaan bewegen, is het noodzakelijk de nagels bij te knippen.

Als alleen het gezichtsvermogen achteruit gaat, zullen je stem en het reukvermogen voldoende zijn om toch een normaal leven te lijden.

Als de kat ook nog doof wordt, wordt het natuurlijk een stuk lastiger. Hier kan hard in de handen klappen vaak nog uitkomst bieden.

Als ze doof en/of blind worden, mogen ze niet meer op straat komen, omdat ze dan veel kans lopen het niet te overleven.

.Het is erg belangrijk dat een oude kat nog volop de gelegenheid heeft om te bewegen. Ook goed voedsel om de spieren in conditie te houden is erg belangrijk.

Zorro

Oude katten gaan snurken, zich terugtrekken van andere katten en worden stijfkoppig. Ze worden huiselijker en hebben meer behoefte aan liefde en slaap. Ze zoeken steeds meer de nabijheid van de mens.
Vanaf het 10e jaar begint de kat oud te worden.
De vernieuwing van cellen en de stofwisseling verloopt trager. De botten worden teerder en de hormoonproductie verminderd. In de spieren neemt niet alleen het aantal spiercellen af, maar de spiercellen zelf worden ook kleiner. Hierdoor zal de spiermassa gaan afnemen. De beenderen verliezen kalk en worden dunner en dus minder sterk. Dit betekent echter niet dat de kans op botbreuken veel groter wordt. Een botbreuk zal bij een oude kat ook nog gemakkelijk genezen.

Vanaf het 8e levensjaar worden de nesten van een poes kleiner. Als ze ongeveer 11 jaar zijn is de kans op een nest nog erg klein.

De schildklier kan meer hormoon gaan produceren dan nodig is. Als dat het geval is, willen ze meer eten en drinken en vallen toch af. Ze zijn dan ook erg actief, braken soms en hebben ook soms last van diarree. Ook is er een verandering in de stem en het gedrag waar te nemen.

Dekkaters kunnen nog nakomelingen verwekken als ze 15 jaar zijn.

Het gebeurt gelukkig steeds vaker dat oudere mensen hun kat mee mogen nemen naar een bejaardenhuis. Als er tenminste wordt gegarandeerd dat er goed voor het dier wordt gezorgd.

Sjimmy

De kat is zich bewust van de leeftijd en gaat confrontaties uit de weg en mijdt gevaren.

Het komt zeer zelden voor dat een kat grijze haren in de vacht krijgt.
Op de leeftijd van 10 jaar kan de kat grijze snorharen en ook grijze wimpers krijgen. De kat van een bezoekster van deze site kreeg een soort gevarendriehoek (maar dan grijs) tussen de achterpoten.

Extra ondersteuning

Oudere dieren hebben vaak wat extra ondersteuning nodig. Een goede basis wordt gelegd door uw dier een speciaal seniorenvoer (dit is er voor honden en katten). Een dergelijk voer heeft een speciale samenstelling: naast een aangepast energiegehalte heeft het een verhoogde verteerbaarheid en bovendien worden lever en nieren minder belast. Ook voor oudere konijnen en paarden kunnen kan u aanpassingen in het rantsoen doen, zoals het hooi in kortere stukjes aan te bieden en het geven van lijnzaad. Door aangepaste voeding, beweging en extra verzorging kan u de kwaliteit van leven van uw dier zo groot mogelijk houden.

Hieronder staan enkele producten die de ouder wordende kat een steuntje in de rug kunnen geven. Als je erop klikt krijg je meer informatie en kun je het eventueel bestellen.

Cholodin

Cholodin is een aanvullend diervoeder voor honden en katten met verouderingsverschijnselen welke zich kunnen kenmerken door veranderingen in gedrag, geheugen of stemmingen.

Geria comfort

Geria Comfort is een aanvullend diervoeder op basis van Chinese kruiden en het kan gegeven worden aan huisdieren met ongewenste ouderdomsverschijnselen.

iams_mature__senior_cat_chicken

IAMS Cat Mature & Senior Chicken voor katten van 7 jaar en ouder is een volledige droogvoeding voor volwassen katten en senioren, rijk aan kip.

sanimed_senior_cat

Sanimed Senior Cat is een volledige voeding voor oudere katten vanaf 8 jaar.

specific senior

Specific Senior FGD/FGW is de optimale voeding voor de behoeften van de oudere kat. Het dieet houdt uw kat gezond en in een goede conditie.

Zie ook bij:
Kat op leeftijd even vaak dement als bejaard mens
Pollewop en dementie
Homeopathie, dementie bij katten

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.