Ga naar de inhoud

Veel gestelde vragen

Karel Appel Cat-1975

Vragen

Onderstaande veel gestelde vragen zijn in de loop der jaren gesteld door bezoekers van de site.

Kittens:

1. Hoeveel kittens krijgt een poes?

Gemiddeld is het aantal kittens 3 tot 5 per nest. Meestal komen de jongen met tussenpozen van 10 minuten tot 1 uur.
In uitzonderingsgevallen kan dit oplopen tot 12 uur na de eerste 2 of 3 jongen. Het kan dus zijn dat er na een uur of 3 al 3 jongen zijn, maar dat wil dus niet zeggen dat dit alles.
Lees meer bij: Zwanger, Zwangerschap en Bevallingen.

2. Hoeveel weken moet een kitten zijn om van de moeder weg te kunnen?

Wettelijk moet een kitten 7 weken zijn om te mogen worden geplaatst. Het kitten moet dan wel zelfstandig kunnen eten. Beter is minimaal 8 weken. Nog beter: 13 weken. Vooral als kittens ergens alleen terechtkomen is het beter als ze met 13 weken worden geplaatst. Bij raskatten gebeurt dit al in de meeste gevallen.
De 13 weken hebben te maken met de socialisatiefasen van de kat. De eerste socialisatiefase is van 3 tot 7 weken. De tweede socialisatiefase is van 7 tot 14 weken. De spelletjes die kittens spelen met hun nestgenootjes hebben een functie: daar leren ze allerlei lessen van.
Hun moeder heeft hierbij ook een belangrijke functie: zij leert ze jagen en doden. Deze lessen starten pas vanaf 6 weken. Als je dus een sociale kat wilt, die stevig in zijn schoenen staat, moet je deze veel langer bij de moeder laten. Waarom zou je een kitten bij de moeder weghalen, als daar niet een ontzettend goede reden voor is, wetende dat je het kitten de mogelijkheid om noodzakelijke lessen te leren ontneemt.Het is verstandig alle katten als raskatten te behandelen, waardoor ze lang genoeg bij de moeder kunnen blijven. Het is een feit dat kittens die jong bij de moeder vandaan worden gehaald, later meer kans hebben op gedragsproblemen.
Lees meer bij: Zwanger en Zwangerschap.

3. Krabbelt een kitten alles kapot?

Het is best mogelijk het jonge katje te leren om zijn nagels niet aan het bankstel te scherpen.
Een eerste vereiste is dan wel dat er een krabpaal op de plaats is waar ze het meest is. Zorg ook voor ander speelgoed.
Kijk bijvoorbeeld bij “Spelen en speelgoed”.
Besteed ook veel aandacht aan het poesje. Als het beestje zich gaat vervelen, gaat het kattenkwaad uithalen.
Verder moet je zeer consequent zijn bij de opvoeding. De moederpoes corrigeert de jongen ook regelmatig.
Als het poesje iets doet wat niet mag, moet je dit duidelijk laten merken. Je kan op het juiste moment hard in de handen klappen. Het beestje schrikt dan en zal ophouden. Blijf dit echter wel volhouden.
Bij hardnekkige pogingen kun je ook proberen het katje nat te spuiten met een plantenspuit. Let er echter wel op dat ook dit weer op het juiste moment moet gebeuren. Ook is het erg belangrijk dat het kitten niet ziet dat jij de plantenspuit in de handen hebt. Anders heeft het geen effect.
Honderd procent garantie is niet te geven dat er geen kras op het bankstel zal komen. Dit zal ook gelden voor een oudere poes. Een kat heeft nu eenmaal nagels en een ongelukje kan iedereen overkomen.
Lees meer bij: De jonge kat.

4. Moet je wachten tot 1 jaar met geven van gewone brokken?

Nee, je hoeft niet te wachten tot de kat precies 1 jaar oud is.
Wel moet je dan mengen met het andere voer. Ze wennen dan beter aan het nieuwe voer.
Lees meer bij: eten.

5. Waarom sabbelt mijn kat aan zijn poot of aan mijn kleren?

De kat heeft nog nestdrang en denkt dat ze nog bij haar moeder is. Ze sabbelt uit tevredenheid.
Vergelijk het met een baby die de duim pakt.
De kat kan ook trappelbewegingen op je schoot of op een kledingstuk maken. Vaak is de reden dat de kat te vroeg van de moeder is gescheiden.
Lees meer bij: Wol eten.

6. Hoe zie je het verschil tussen een poes en een kater?

Hieronder staat een plaatje van de achterkant van de kat. Met toestemming overgenomen uit: Katten, Het Spectrum, tweede bijgewerkte druk.
bepaling van de sexe1. kitten poes. Hier zie je dat er weinig ruimte zit tussen het poepgaatje bovenin (het rondje met sterretje) en de vulva (geslachtsorgaan, het verticale streepje).
2. volwassen poes. Hier zie je dat er meer ruimte zit tussen het poepgaatje bovenin (het rondje met sterretje) en de vulva (geslachtsorgaan, het verticale streepje).
3. kitten kater. Hier zie je dat tussen het poepgaatje bovenin (het rondje met sterretje) en de penis (geslachtsorgaan, het ovaaltje met puntje) de ballen een klein beetje zichtbaar zijn.
4. volwassen kater. Hier zie je dat tussen het poepgaatje bovenin (het rondje met sterretje) en de penis (geslachtsorgaan, het ovaaltje met punt) de ballen goed zichtbaar zijn.
Als een kater gecastreerd is, zijn de ballen uiteraard niet meer zichtbaar en zie je het aan de duidelijk grotere afstand.
Lees meer bij: Zwanger.

 

7. Hoe kun je andere dieren aan een nieuw kat laten wennen?

Algemeen.
Wanneer je je nieuwe kat voor het eerst loslaat in huis, heeft de kat allereerst behoefte om tot rust te komen na deze spannende verandering in zijn woonomgeving. Geef je nieuwe kat daarom een eigen afgesloten ruimte, zoals de keuken, met daarin een kattenbak en laat hem minimaal één dag met zijn vervoersmand (deurtje open!) tot rust komen.
Het is erg belangrijk dat de kat zelf naar je toekomt. Lok hem eventueel met voer of aandacht, maar dwing je kat nergens toe. Laat hem gewoon even bijkomen van deze grote verandering.
Wennen aan een nieuw huis waar al een kat woont.
Voor de introductie van twee katten die elkaar nog niet kennen moet je zeer voorzichtig te werk gaan. Je krijgt immers maar één kans om een eerste ontmoeting goed te laten verlopen. Als het misgaat is het ontstane probleem van vechtende en/of gestresste katten veel lastiger te verhelpen.
Het is zeer belangrijk dat de andere kat gedurende deze tijd niet in de ruimte van de nieuwe kat kan komen! Wees er overigens van bewust dat het ook voor de reeds bij je wonende kat spannend is, hij zit niet op een indringer in zijn territorium te wachten!
Als je nieuwe kat aaien prettig vindt, kan je de komende dagen eerst hem en vervolgens de reeds aanwezige kat aaien. De katten wennen zo aan de geur van elkaar. Aai hiervoor met name langs de klieren van de wangen.
Wanneer de nieuwe kat ondernemend is, op zijn gemak vrij rondloopt en niet schrikkerig is, kan de deur op een kier zonder dat de katten bij elkaar kunnen. Er mag gesnuffeld worden. Vervolgens kunnen de katten elke dag even bij elkaar met als afleiding lekker eten. Zet de voerbakjes enkele meters uit elkaar en zet ze (als het goed gaat) per maaltijd iets dichter bij elkaar. Wanneer ook dit zonder spanning verloopt, kunnen de katten een paar uur per dag bij elkaar als je thuis bent om te zien of de kennismaking goed verloopt. Zorg ervoor dat de katten zich kunnen terugtrekken naar een eigen veilige plek. Dit kan een andere ruimte zijn of een doos, mandje of hangmat. Laat ze alleen onder supervisie bij elkaar. Het katten uit laten vechten, is zeker geen deskundig en diervriendelijk advies!
Nieuw kitten bij oudere kat(ten).
Ga op je plekje zitten met het kitten op schoot. Laat de anderen de nieuweling besnuffelen. Houd wel de voorpootjes van het kitten vast.
Praat ondertussen met ze en laat ze zo weten dat het kitten ook hier komt wonen.
Als ze uitgesnuffeld zijn, het kitten op de kattenbak zetten en van daaruit het huis laten verkennen.
Lees meer bij: De nieuwe kat.

8. Najaarskat een probleemkat?

Dat najaarskatten zwakker zijn, was vroeger zo.
De katten waren veel meer buiten en hadden daardoor dus veel minder warmte. De kachel ging ook nog veel later aan als nu.
Ook het voedsel speelt een grote rol. In de koude periode was er weinig prooi te vinden. Ze krijgen nu regelmatig te eten en het voedsel is ook constant van samenstelling.
Omdat de katten vooral buiten opgroeiden, waren ze dus ook niet zindelijk als ze in de koude periode werden geboren. Ze waren blij als ze ergens binnen konden zitten.
Een najaarskat is dus geen probleemkat omdat hij in het najaar is geboren. Het maakt niet uit of je een voorjaarskat of een najaarskat neemt.
Het is dus een fabeltje!

9. Hoe train je een kitten op de kattenbak?

Zodra je met een nieuw kitten in huis komt, moet je het beestje op de kattenbak zetten. Het kan dan vanuit de kattenbak het huis verkennen. Op deze manier weet het beestje altijd waar de bak staat.
Je kitten moet je na het spelen, eten, drinken en slapen op de bak zetten.
De eerste keer kun je het krabben in de vulling voordoen door de voorpootjes vast te houden en heen en weer halen door de bak.
Het beste is om de kattenbak goed in het zicht van de kleintjes te plaatsen omdat het beestje het nog niet zo lang ophouden en als hij moet zoeken redt ie ´t vaak niet. Dus meer bakken of een kleine ruimte. Ook de instap moet laag genoeg zijn voor het kitten om er zelf in te kunnen komen.
Aandacht geven op vaste tijden of een vast speeluurtje is heel goed. Op deze manier bepaal jij de tijden van spelen en niet de kat zelf.
Zorg wel dat er voldoende afleiding in huis is als je weg bent in de vorm van een krabpaal en speeltjes.
Lees meer bij: Kattenbak.

10. Wat geef je kittens te eten?

Als je een kitten van rond de 6 tot 8 weken krijgt (wat eigenlijk veel te vroeg is, zie vraag 2), heeft het nog 4 of 5 keer per dag eten nodig:
1 keer per dag pap van rijstebloem met kittenmelk.
3 keer per dag kittenblik.
Hiernaast kittenbrokken met altijd een verse bak water. De brokjes kun je eventueel weken in warm water. Zo leren ze de smaak kennen.
Dit doe je tot ongeveer 12 weken.
Hierna overgaan op 3 maaltijden per dag tot de kat een half jaar is.
Omschakelen naar gewone brokken in plaats van kittenvoer kan al vanaf 6 maanden, de kat wordt dan al wat rustiger en krijgt anders teveel voedingsstoffen binnen die hij niet meer verbruikt.
Nu ook overgaan op 2 keer per dag eten.
Brokjes mogen altijd klaar staan.
Lees meer bij: Eten.

11. Op welke leeftijd is een kat geslachtsrijp?

Bij een kater is dat rond de 8 maanden.
Een poes kan al rond de 5 maanden krols worden en is dan ook geslachtsrijp.
Lees meer bij: Zwangerschap.

12. Op welke leeftijd is een kat volwassen?

Bij de gewone huiskat is dat rond anderhalf jaar. Bij raskatten kan dat zelfs pas bij 4 jaar zijn! (Maine Coon, Siberische Boskat, Noorse Boskat, de grotere rassen dus eigenlijk).
Lees meer bij: Relatie kat en mens.

Volwassen katten:

1. Waarom miauwt oude kat veel?

Als de kat verder gezond is, kan het zijn dat het gezichtsveld minder is geworden of dat het gehoor is verminderd.
Omdat de kat dan niet genoeg meer ziet of hoort, kan ze in een panieksituatie terecht komen.
Als het gehoor minder is geworden leidt dit vaak tot harder miauwen.
Het lijkt het beste om wat meer aandacht aan de kat te besteden en zo nu en dan tegen de kat te praten.
Lees meer bij: De oude kat en Veel miauwen

2. Kammen helpt niet meer!

Het probleem zit in de ondervacht.
TornmesjeDeze ondervacht is als het ware een soort tapijt geworden. Je kan proberen door met een tornmesje (een mesje om stiksels los te halen) een soort strepen te trekken in deze ondervacht. Het mesje met het kraaltje tegen de huid houden, dan steek je niet in de huid.
In plaats van het tornmesje kun je ook een schaar proberen. Dit gaat echter wel moeilijker.
Als je dit hebt gedaan dan goed kammen. Tijdens het kammen de vacht bestrooien met babypoeder. De bovenvacht hiervoor een beetje uit elkaar houden. Vergelijk dit met het “vlooien” bij de apen.
Zorg dat je met het kammen tegen de huid aan komt. Zo nodig de actie enkele keren herhalen.
De poeder dient om de vacht droog te maken.
Overigens moet je er steeds bij het kammen op letten dat je diep genoeg komt met de kam. Je moet niet bang zijn om echt op de huid te komen. Natuurlijk niet te ruw.
Lees meer bij: Huid en vacht en Wetenwaardigheden huid en vacht.

3. Wat moet ik doen tegen sproeien?

Uitgangspunt is dat er geen medische oorzaken zijn.
Er bestaat een middel dat je op de plaatsen spuit waar de kat sproeit. We hebben het zelf uitgeprobeerd en het helpt inderdaad.
De werking is dat de kat geen behoefte heeft om de plek te markeren. Dat doet hij namelijk.
Het product heet: Feliway. Wel eerst goed schoonmaken met soda of Urine off (zie hieronder) en daarna de spray gebruiken.
Het helpt bij ons en anderen echt. Op de plaatsen waar gesproeid werd hebben we gespoten en nu wordt daar niet meer gesproeid.
Ook kun je proberen aluminiumfolie te leggen op plaatsen waar wordt geplast.

Gebruik nooit chloor (in België: javel) of ammoniak om de meubels van kattenurine te ontdoen. De chloor- of ammoniaklucht trekt juist katten aan en nodigt ze uit om daar te sproeien.
Lees meer bij: Zindelijkheid en Sproeien door ongewenst bezoek.

4. Wat doe ik aan een vette staart?

Een vette staart heet een “katerstaart” en kan op de volgende manier worden behandeld:
Als de staart erg vet is, eerst schoonmaken (ontvetten) met sterilon of alcohol 70%.
Als de staart dan aardig vetvrij is en natuurlijk niet meer kletsnat van de sterilon of alcohol (droogwrijven), babypoeder tussen de haren op de staart strooien.
Bij een te natte staart gaat de babypoeder klonten vormen en die zijn niet zo gemakkelijk uit de vacht te verwijderen.
De poeder vooral strooien op de plaatsen waar het meeste vet zat. Dit is meestal het stuk aan het begin van de staart.
Het poederen 2 à 3 keer per dag herhalen. Na ongeveer een week zal de vette staart aardig moeten zijn verdwenen.
Eventueel de behandeling nog een keer herhalen.
Lees meer bij: Wetenswaardigheden huid en vacht en Huid en vacht.

5. Wat moet een kat zonder tanden eten?

Normaliter kan de kat het blikvoer wel wegkrijgen. Er zijn echter ook speciale blikken met zachter voer. Hiermee zal het zeker wel lukken.
Een half blik per dag is meer dan genoeg.
Je kan ook brokjes weken in water. Dit vinden ze vaak heel lekker.
Lees meer bij: Eten.

6. Hoe oud wordt een kat?

De levensverwachting van de kat is de laatste 50 jaar aanmerkelijk gestegen.
Als redenen kunnen worden aangegeven de betere voeding en het feit dat er meer aandacht wordt besteed aan de geneeskundige verzorging. Een kater leeft gemiddeld 13 tot 15 jaar. Een poes wordt meestal 2 jaar ouder. Bij “geholpen” katten mag je er nog eens 2 jaar bijtellen.
Lees meer bij: De oude kat.

7. Waarom sterft een kat alleen?

Natuurlijk is het erg als je je kat moet laten inslapen bij de dierenarts. Als je dierbare echter thuis van ouderdom overlijdt of aan een ziekte is het vaak nog ingrijpender.
Onze ervaring is ook zo. De katten die bij ons zijn overleden, gingen bijna altijd helemaal alleen dood.
Het heeft vermoedelijk te maken met je aanwezigheid en de aandacht die je ze in die periode geeft. Ze willen je het gevoel geven dat ze nog graag bij je blijven, maar dat kost zoveel energie.
Ze sterven dus bijna altijd wanneer je er niet bij zit.
Het beste is om ze in een mandje of doos te leggen op een beschutte plaats met weinig licht. Neem afscheid van de kat en zeg dat hij mag gaan na al die trouwe jaren en laat zo je kat naar de poezenhemel gaan. De doodsstrijd is dan ook minder.
Lees meer bij: De oude kat.

8. Een kater of een poes erbij?

Als je een volwassen poes hebt, kun je er het beste een kater bij nemen. Een poes zal vaak moeilijk een andere poes accepteren.
Als je een volwassen kater hebt, maakt het niet uit welk geslacht je er bij neemt. Alleen als de kater die je al hebt een agressief karakter heeft, kun je er beter geen kater bij nemen.
Lees meer bij: Nieuwe kat.

9. Waarom komt een vallende kat op de pootjes terecht?

Vallende katDe kat heeft een automatische volgorde van bewegingen ontwikkeld om zeker te zijn van een veilige landing.
Als katten vallen strekken ze eerst het lichaam, te beginnen bij de kop (plaatje 2).
Met de voorpoten vlakbij de kop en de achterpoten recht omhoog buigen ze hun lichaam (plaatje 3) en draaien de voorkant een halve slag, zodat het lichaam naar de grond gericht is (plaatje 4).
Dan strekken ze de voorpoten omlaag en draaien ze de achterpoten opzij, waarna tenslotte het achterlijf meedraait (plaatje 5).
De staart kan dienen om een te ver doordraaien te corrigeren.
De kat komt neer op alle 4 de poten tegelijk, de rug gebogen om de schok zo goed mogelijk te dempen (plaatje 6).
Het is echter niet zo dat de kat altijd op de pootjes terecht komt, alhoewel het wel vaak zal lukken.
Lees meer bij: Ontwikkeling.

10. Wat is de normale temperatuur van een kat?

De “normale” temperatuur voor een kat ligt tussen de 38.5°C en de 39°C. Hogere waarden zien we na fikse inspanning, maar ook bij ziekten zoals infecties. Lagere waarden zien we nogal eens bij ernstig hartfalen, bloedarmoede, shock etc.
Bij zowel hogere als lagere waarden is het verstandig contact met de dierenarts op te nemen. Temperaturen boven de 40 graden zijn spoedgevallen. Katten stoppen al snel met eten en drinken bij een temperatuur hoger dan 39.5°C.
De temperatuur kan bij infecties soms wel oplopen tot 41° C.
Lees meer bij: Temperatuur.

11. Hoeveel botjes heeft een kat?

Het skelet van een kat telt ongeveer 244 beenderen, bijna 40 meer dan een volwassen mens.
Het merendeel van deze extra beenderen bevindt zich in de wervelkolom en de staart.
Uit: Katten, uitg. Het Spectrum

Het skelet van de kat
a Schedel m Handwortelbeentjes
b Onderkaak n Middenhandsbeentjes
c Tongbeen o Vinger en -teenkootjes
d Nekwervels p Ribben
e Bostwervels q Borstbeen
f Rugwervels r Bekken
g Lendenwervels s Bovenbeen
h Staartwervels t Kniegewricht
i Schouderblad u Scheenbeen en Kuitbeen
j Sleutelbeen v Voetwortelbeentjes
k Opperarmbeen w Middenvoetsbeentjes
l Spaakbeen en Ellenpijp

 

Lees meer bij: Skelet.

12. Hoe lang slaapt een kat?

Katten verslapen ongeveer tweederde deel van hun leven.
Het is niet bekend waarom ze zoveel meer slapen als andere zoogdieren.
Kittens en oude katten slapen meer dan gezonde volwassen katten.
Als ze lekker warm liggen, een volle buik hebben en zich veilig voelen gaan ze bijna altijd lekker slapen.
Overdag doen ze een groot aantal hazenslaapjes. Als een kat een baas heeft die werkt, zullen ze het grootste deel van de dag slapen. In de ochtend en de avond zijn ze dan wakker als de baas thuis is.
Als een kat zich verveelt of in een kattenverblijf zit opgesloten, zal hij het grootste deel van de dag slapen.
Ze slapen het liefst op een warme plaats. Gezonde volwassen katten brengen ongeveer 15% van hun leven door in diepe slaap, 50% in lichte slaap en 35% brengen ze wakker door.
Lees meer bij: Slapende kat.

13. Hoe ga je te werk bij een verhuizing?

Zorg er voor dat er in het nieuwe huis een kamer voor de katten beschikbaar is als je overgaat. Zet hierin een kattenbak, de mand met oude gedragen kleding, eten en drinken, de speeltjes en de krabpaal. Dus de zaken waaraan ze in het andere huis gewend waren. Je kan ze dan in die kamer opsluiten, zodat je niet het risico loopt dat ze ontsnappen. De deuren staan natuurlijk allemaal open.
Zorg uiteraard voor goed vervoer. Stevige manden.
De katten moeten minimaal 6 weken binnen blijven. Ze moeten goed aan het huis wennen.
Na die 6 weken voor het eten naar buiten laten gaan. In het begin meegaan en niet te lang buiten laten.
Tijdens dit “uitlaten” de katten regelmatig roepen, zodat ze in de buurt blijven.
Beloon ze in de vorm van een lekker hapje als ze binnen komen.
Het risico blijft bestaan dat ze naar de oude omgeving gaan. Als ze niet op tijd terugkomen, heb je dus de kans dat ze bij het oude huis rondlopen.Als je een afgesloten tuin hebt, geldt het bovenstaande natuurlijk niet.
Als je geheel over bent of even rustig kan gaan zitten, kun je de kat(ten) er gezellig bij laten komen.
Lees meer bij: Verhuizing en Verhuizen.

De zwangerschap:

1. Hoe oud moet een poes zijn om jongen te krijgen?

Het beste is om de kat twee of drie keer krols te laten worden voordat zij poesjes mag krijgen. Ze is dan rond 1 jaar oud.

2. Waaraan zie je dat een poes zwanger is?

Ongeveer 3 weken na de dekking worden de tepels roze-rood en wijkt het haar rondom de tepel iets terug. Vooral de eerste keer is dit kleurverschil erg opvallend.
Rond de 6e week wordt de buik duidelijk dikker. Vanaf de 7e week voel je de jongen al duidelijk bewegen.Hieronder staat een foto.
Hier zie je de vergrootte tepels. Ongeveer 8 weken zwanger.

3. Hoeveel kittens krijgt een poes?

Gemiddeld is het aantal kittens 3 tot 5 per nest. Meestal komen de jongen met tussenpozen van 10 minuten tot 1 uur.
In uitzonderingsgevallen kan dit oplopen tot 12 uur na de eerste 2 of 3 jongen. Het kan dus zijn dat er na een uur of 3 al 3 jongen zijn, maar dat wil dus niet zeggen dat dit alles is.

4. Hoe lang is een poes zwanger?

Bij de gewone huiskat is de draagtijd in het algemeen 62 tot 65 dagen.
Soms worden de katjes al op de 59e dag geboren en soms gebeurt het op de 70e dag.
Dus in weken uitgedrukt ongeveer 9 weken.
Vanaf de vierde week na de dekking beginnen de tepels te verkleuren naar rozerood.
Eén tot twee weken voor de geboorte begint de moeder naar een plaats te zoeken om de jongen ter wereld te brengen.
12 tot 24 uur voor de bevalling begint de poes onrustig te worden. Ze vertoont dan vaak graafbewegingen op de plaats waar ze de jongen wil werpen.
Poezen die voor de eerste keer bevallen, gaan vaak op de kattenbak zitten of op de plaats in de tuin waar ze normaal de behoefte doen.
Het eerste duidelijke teken van de bevalling is het afscheiden van vruchtwater. De weeën worden sterker en volgen elkaar sneller op.
De ene poes zal erg rustig blijven en de andere zal zich duidelijk laten horen.
De moeder zoekt meestal een rustige plaats.
In de meeste gevallen vindt de geboorte in de nacht plaats.Om de datum van de bevalling te kunnen vaststellen, zoek je in de gele kolom de datum van de paring. In de blauwe kolom daarnaast vind je dan de datum van de bevalling.
Denk er wel om dat dit een gemiddelde is. 3 of 4 dagen vroeger of later is niet ongewoon.
In de onderste tabel springt de datum in de blauwe kolom weer naar de 1e dagen van de volgende maand. Als je in deze gevallen de einddatum wilt vaststellen moet je er een maand bij optellen.
Een voorbeeld:
In de gele kolom is de dekkingsdatum 30 maart, de verwachte datum van bevalling in de blauwe kolom is dan niet 3 mei, maar 3 juni. Deze stukken zijn donkerder van kleur.
Tot de 15e van de maand. Kijk van gele naar blauwe kolomVanaf de 16e van de maand. Kijk van gele naar blauwe kolom. Let op de overgang naar de volgende maand.

5. Hoe zie je dat een poes krols is?

In de eerste fase is de poes erg aanhankelijk als je haar aait, vooral aan het eind van de rug, bij de staart. Deze fase duurt ongeveer 5 dagen.
Als je haar krabbelt op de rug bij de staart, zal ze haar kont omhoog doen en trappelen met de achterpoten (tweede fase). Ook lopen ze vaak hard te miauwen en lopen rusteloos door het huis, op zoek naar een uitgang. Ook rollen ze vaak over de grond. Ze roepen dan om te laten weten dat ze krols zijn. Als ze dit doen zijn ze in de derde fase: de periode van bereidheid tot paren, die ongeveer 1 week duurt.
Als er geen paring plaatsvindt, begint de derde fase (metoestrus). De voortplantingsorganen komen tot rust, totdat de vierde fase (anoestrus), is bereikt. Nu is de poes weer tevreden en rustig. Deze periode duurt ook ongeveer 1 week.
Het is heel verschillend wanneer een poes krols kan worden. Dit kan al gebeuren als ze rond de 5 maanden is. De krolsheid duurt in totaal ongeveer 3 weken.r
De periodes van krolsheid zijn: eind van de winter tot vroeg in de lente en daarna van laat in de lente tot vroeg in de zomer. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen.
Een poes wordt gemiddeld 2 tot 3 keer krols per jaar.
Sommige poezen gaan sproeien om via hun geur aan te geven dat ze krols zijn. Ze doen dit dan op de meest vreemde plaatsen, zoals de bank, de deurmat, op het bed en in de vensterbank.
Er bestaat ook “stille krolsheid“. Hierbij vertoont de poes geringe of minimale gedragsveranderingen. Ze zijn dan echter wel vruchtbaar.

6. Is er ook een poezenpil?

Er is inderdaad een poezenpil. Deze kan worden voorgeschreven door de dierenarts. Deze pil moet 1 keer per week worden gegeven tijdens de krolsheid.
Er bestaat ook een prikpil. Deze wordt 1 keer per 5 maanden gegeven.
Het is verstandig de pil niet te lang te geven. Gebruik de pil alleen als overbrugging of als je nog niet zeker weet of je een nestje wilt.
Zowel de pil als de prikpil hebben als nadeel dat ze de kans op baarmoeder-ontsteking vergroten. Ook bestaat er meer kans op suikerziekte en het ontstaan van melkklier-kanker op latere leeftijd.

7. Wanneer moet je een poes steriliseren?

Het is heel verschillend wanneer een poes krols kan worden. Dit kan al gebeuren als ze rond de 5 maanden is.
Een poes hoef je niet eerst krols te laten worden, voordat je haar kan laten steriliseren.
De stelling dat een poes eerst jongen moet hebben gehad, is ook onjuist.
Het is beter de poes niet te steriliseren als ze krols is, omdat het bloed dan te dun is wat voor complicaties tijdens de operatie kan zorgen. De poes twee dagen achter elkaar de poezenpil geven, lost dat probleem op.
Als de poes is bevallen, mag je haar pas laten steriliseren als de kittens niet meer bij haar drinken. Dit is na ± 8 weken. De term sterilisatie is eigenlijk niet juist omdat de poes niet alleen onvruchtbaar wordt gemaakt, maar ook de eierstokken worden weggehaald: het is dus eigenlijk net als bij de kater een castratie.

8. Wanneer moet je een kater castreren?

Een kater is met ongeveer 6 maanden geslachtsrijp. Het kan echter ook een maand eerder of later zijn.
In Amerika lopen (2003) proeven met castratie vanaf 13 weken.
In Nederland wordt dat ook steeds meer gedaan.
Als hij gaat sproeien is het in elk geval zover.
Rond 6 maanden kan een kater dus worden gecastreerd.
Let er wel op dat de kater nog ongeveer 6 weken vruchtbaar is.

9. Wat gebeurt er voor en tijdens de bevalling?

De bevalling bestaat uit 3 fases:
Na de zwangerschap, die gemiddeld 62 tot 65 dagen duurt, daalt de temperatuur van de poes plotseling. Dit is het eerste teken van het einde van de zwangerschap. De aanstaande moeder wordt onrustig en probeert zich te verstoppen om haar nest voor te bereiden. Dit doet ze het liefst op een donker en afgelegen plekje. Dit stadium duurt tussen de 12 en 24 uur.
In het tweede stadium stijgt de temperatuur weer en doet de poes pogingen om de vrucht (kittens) uit te drijven. Eerst verschijnt het vlies waarin het jong zit opgesloten. Daarna wordt het eerste kitten geboren met of zonder moederkoek (placenta). Als de placenta niet verschijnt, wordt deze door het volgende kitten naar buiten gedrukt.
De derde fase, die volgt op het uitdrijven van de vrucht, is de periode van rust in de baarmoeder. Er kunnen 10 minuten tot ruim een uur verlopen tussen de geboorte van 2 kittens.
Let er op dat het aantal placenta´s overeenkomt met het aantal kittens. Meestal eet de moederpoes deze op. Vooral de laatste placenta kan lang op zich laten wachten. Dit kan wel 12 uur na de geboorte van het laatste kitten zijn.
Na de bevalling heeft de poes meestal licht bloedverlies. Dit kan wel 3 weken duren.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.