Ga naar de inhoud
Hond, kat, varken

Wie zoekt naar levenswijsheden, begint waarschijnlijk niet bij de dierenwinkel of kinderboerderij. Jammer, want dieren zijn uitstekende leermeesters.
Samuel Bom

Leren van dieren

De hond

Mensen houden al duizenden jaren van honden en die liefde is wederzijds. Volgens spiritueel auteur Eckhart Tolle komt dat doordat honden niet alleen goede vrienden, maar ook een symbool voor universele liefde en geluk zijn. In Altijd in het Nu, je huisdier als zenmeester (Ankh Hermes) beschrijft Tolle de viervoeter als voorbeeld van wat hij ‘de kracht van het Nu’ noemt. Mensen verliezen zich volgens Tolle gemakkelijk in eindeloze gedachtestromen en zorgen, vol verdriet om het verleden en zorgen over de toekomst.

Honden tonen dat het ook anders kan. Als een hond jou ziet, voelt hij zich simpelweg gelukkig omdat hij van je houdt. Hij kwispelt omdat dit een goed moment is en heeft geen onnodige bijgedachten. De sleutels voor een spiritueel volmaakt leven zijn volgens Tolle het vermogen gelukkig te zijn in het moment, de samenhang in de wereld te zien en liefde voor je omgeving te voelen. En daar geeft Fikkie het perfecte voorbeeld van.

Wat kun je daarmee?

Je kunt natuurlijk beginnen met een hond in huis nemen, die je beste vriend wordt. Het dier houdt je op het rechte pad: hoe diep je ook zit, je moet alsnog de deur uit voor een uitlaatrondje. Het geluk van een hond is aanstekelijk, dus als je ziet hoe vrolijk hij is, voel jij je beter. Mensen willen een praatje met je maken en vooral je hond aaien. Dat trekt je uit eenzame overpeinzingen en zet je problemen weer in perspectief.

Kun je geen hond nemen? Ga dan een stukje lopen, zet je zorgen van je af en aai elke hond die je tegenkomt. Daar worden jij én de hond gelukkig van.

De kat

‘Ik heb met diverse zenmeesters geleefd’, schrijft Eckhart Tolle. ‘Allemaal katten.’ Tolle is niet de enige die denkt dat poezen verlichte wezens zijn. De zelfhulpsectie van veel boekwinkels staat vol met titels als Doe en denk als een kat (Stephane Garnier), Catfulness (Paolo Valentino) en Doe als een kat (Alison Davies). Bijna allemaal beschrijven zij katten als ‘kleine zenmeesters’. De kat kan uren onbeweeglijk staren, als een monnik in meditatie. In plaats van mantra’s opzeggen, snort hij zachtjes. Katten maken zich geen zorgen over goed en kwaad, maar doen wat hun intuïtie ingeeft: jagen, slapen, eten, wassen. Als zij ergens naartoe lopen, vloeit hun pad zonder weerstand over en om obstakels heen. Hun hoofd is zonder twijfel, zodat zij altijd hun balans houden en op hun pootjes terechtkomen. In overleveringen van zenboeddhisme tonen grootmeesters hun verlichting met spontane en soms absurde acties. Poezen doen hetzelfde. Als jouw kat een vaas van tafel tikt, doet hij dus niet stom – hij wil je gewoon verlicht maken.
Zie ook: denken als een kat

Wat kun je daarmee?

Wie het overzicht verliest, moet leren kijken als een kat. Een ontspannen kat bekijkt alles in zijn blikveld zonder oordeel, net als zen monniken doen tijdens een zazen-meditatie. De kat staart zich niet blind op zijn prooi, maar ziet hoe zijn doel met alles daaromheen samenhangt. Dat geeft hem overzicht als hij toeslaat. Jij kunt hetzelfde doen. Staar je niet blind op wat je het liefst wil, maar sta stil en laat jouw omgeving op je afkomen. Maak geen aannames en kijk gewoon wat er gebeurt. Als je overzicht hebt en het moment daar is, grijp je jouw ‘prooi’ in een vloeiende beweging.

Het varken

Nu opruimen dankzij Marie Kondo hip is, lijkt het varken een opmerkelijk rolmodel. Wie wil er nu advies aannemen van een wezen dat letterlijk leeft in een zwijnenstal? Maar varkens zijn heel schone dieren, die hun leefomgeving netjes houden. Ze gebruiken een vaste plas- en poepplek en houden deze altijd gescheiden van hun eetruimte. Modderbaden nemen zij om hun huid schoon te houden.

Het varken en zijn familie staan ook symbool voor moed en kracht. Volgens de Chinese kalender is 2019 het jaar van het Varken. De Chinese sterrenbeelden hebben hun oorsprong in een oude legende waarin alle dieren een race hielden. Het varken eindigde als laatste, omdat hij halverwege stopte om uitgebreid te dineren. Daarna deed hij een dutje. Sommigen noemen het varken daarom lui, maar tegenwoordig zou je hem mindful kunnen noemen.

Wat kun je daarmee?

Jij vindt een varken misschien slordig, maar het varken is heel blij met zijn opgeruimde leefomgeving. Ook jouw huis hoeft niet uit een wooncatalogus te komen, zolang het maar schoon is en je er gelukkig mee bent. Zorg voor je lichaam zoals een varken voor zijn huid zorgt, en neem de tijd voor ‘onzinnige’ dingen die je gelukkig maken.

Wie bang is voor moeilijke tijden, kan kijken naar het everzwijn. Deze krachtpatsers schuren constant tegen boomschors aan, waardoor zij hun huid dik en sterk maken. Als er gevaar dreigt, zijn zij goed beschermd. Leer van het everzwijn en neem elke dag een moment voor jezelf. Leer een taal, ga sporten of doe een rotklusje dat je al lang uitstelt. Al die kleine beetjes helpen je samen op weg, en op de lange duur heb je daar profijt van.

Bron: AD.nl. 16-2-2019

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.