Ga naar de inhoud

Krabt je kat aan je vloer?

Balthus Drawing room

Krabt je kat aan je vloer? Waarom doen ze dat?

Zoals je misschien gemerkt hebt: katten krabben of kneden voorwerpen — zoals je vloer — regelmatig. Katten laten een geurspoor achter als ze met hun klauwen over je vloer schrapen en dit is een uiting van instinctief gedrag. Door te krabben kunnen katten ook de spieren in hun voorpoten en ruggengraat trainen waardoor ze in topvorm blijven. Krabben als uiting van ‘territoriale markering’ is heel gewoon in het dierenrijk. Geur- en zweetklieren in de ruimte tussen de voetzolen zorgen samen voor een duidelijke, unieke kattengeur. Deze geur moet duidelijk maken dat de gekrabde plek van je kat is.

Hoe kun je voorkomen dat je kat je vloer krabt?

Hoewel het vervelend kan zijn dat je kat aan je vloerbedekking, tegels of laminaat krabt, het kan absoluut geen kwaad. Tenzij het je vloer beschadigt natuurlijk. Als je om deze reden een einde wilt maken aan het krabben van je kat kun je de volgende methode toepassen:

Je vloer dweilen met een geschikte dweil

Je vloer dweilen kan een geweldige oplossing zijn. Spuit een katachtig feromoon in het dweilwater en dweil in het gebied waar je kat vaak krabt. Sommige kattengedragsdeskundigen geloven dat deze items — die je simpelweg online kunt bestellen — goed werken door katten te laten denken dat de locatie al is “gemarkeerd” door een andere kat, wat krabben zal ontmoedigen.

Deze methode is vooral handig om te voorkomen dat je kat het gebied rond zijn drinkbak, etensbak of kattenbak markeert. Wees niet bang dat je kat zich niet meer thuis zal voelen want dit unieke kattenferomoon ontspant katten vaak, waardoor ze in alle rust kunnen drinken in plaats van ‘door de vloer te graven’. Een kunstmatig kattenferomoon imiteert de geuren die katten van nature achterlaten op oppervlakken, waardoor je huisdier zich minder gedwongen voelt om door te gaan met markeren en klauwen op de vloer.

Op welke plekken krabben katten vaak?

De meest voorkomende plekken waar katten aan je vloer krabben is rondom het gebied waar ze eten, drinken en uitwerpselen achterlaten. In het wild zie je vaak dat katten de restjes van hun eten (denk aan een karkas) begraven om hun sporen uit te wissen. Als je kat na het eten aan de vloer krabt, is dit meestal haar instinct om zich te beschermen tegen roofdieren. Ook krabben of graven katten om hun uitwerpselen te begraven. Ze hebben namelijk een instinctief verlangen naar een schone en opgeruimde omgeving.

Woestijnkatten zijn de voorouders van huiskatten. Vroeger zochten ze naar water door het zand op te graven. Als je kat je vloer krabt voordat hij drinkt, kan dit de oorzaak zijn.

Een andere theorie waarom katten aan de vloer krabben rondom hun waterbakje is het volgende: als de waterbak een onaangename smaak of geur heeft, zal je kat proberen deze te begraven door aan de vloer te krabben.

Afsluitende woorden

Bedankt voor het lezen van deze blog. Als het goed is weet jij nu hoe je een einde kunt maken aan je bekraste vloer: gebruik een geschikte dweil en voeg wat kattenferomonen-vloeistof toe. Dweil in het gebied waar je kat meestal krabt en klaar is Kees!

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.