Ga naar de inhoud

Spelen en vechten

Bij spelen en jagen

Spelen en vechten

Als je ziet of hoort dat je kat aan het vechten is met een andere kat, kun je daar overstuur van raken. Maar het klinkt en ziet er vaak heftiger uit dan het is. In de meeste gevallen zijn de katten gewoon aan het spelen. Maar spelen en vechten zijn niet altijd even makkelijk te onderscheiden. In dit artikel vertellen we je graag het verschil tussen spelen en vechten bij katten.

Elk ‘gevecht’ tussen twee katten kan gecategoriseerd worden als een spel of als een uiting van dominantie. We onderscheiden de volgende verschillende manieren van spelen en vechten bij katten:

Spelen of vechten

Alle kittens spelen en er is weinig schattiger dan een kleine kitten die een broer/zus in de gaten houdt tussen de gordijnen alsof hij in het veld aan het jagen is. Uiteindelijk bespringt de kitten zijn broer/zus en worden ze samen een grote bol vacht. De meeste mensen weten op dat moment dat dit puur spel is. Ze zijn nog erg jong en het zijn broertjes en zusjes, waardoor zelden sprake is van agressief gedrag. Wat de meeste mensen niet weten is dat katten hun hele leven zullen blijven ‘vechten’ als vorm van spelen (mits er een andere kat in de buurt is om mee te spelen). Zelfs katten met een leeftijdsverschil van 10 jaar kunnen met elkaar ‘vechtend’ spelen. Zonder dat iemand zich bezeert.

Als een kat zijn oren plat legt tijdens het vechten betekent dit vaak dat het geen onschuldig spel meer is. Maar zelfs dit is geen vaststaand feit. Sommige katten duiken zo diep in het spel dat platte oren hier onderdeel van is. De andere kat bespieden, uiteindelijk bespringen en samen door de kamer springen, rennen en rollebollen (inclusief de bijbehorende geluiden, zoals grommen) is een goed, gezond kattenspel. Zeker voor binnenkatten, omdat deze zo extra veel beweging krijgen.

Uiting van dominantie

Het verschil tussen spelen en vechten herken je aan het gebruiken van de poten en nagels (en de andere kat dus daadwerkelijk bezeren), platte oren en lage grommen. Op het moment dat één van de (of beide) katten dit gedrag vertoont is het geen leuk spel meer, maar zijn de katten de hiërarchie aan het bepalen. De ‘winnaar’ van het gevecht krijgt een hogere status dan de ‘verliezer’, waarmee de rangorde wordt bepaald. Deze rangorde kan bijvoorbeeld worden bepaald bij het het toe-eigenen van een speeltje, een kussen of het eten. Het is dus van groot belang dat je de katten dit zelf uit laat zoeken. In elk huishouden met meer dan één kat moet de rangorde worden bepaald en het komt zelden voor dat katten zich bezeren in dergelijke gevechten.

Gewond door het vechten

Sommige katten zullen hun overwinning vieren door de andere kat in de rug te bijten. Als de andere kat hierbij gewond raakt, moet de wond wel verzorgd worden om te voorkomen dat de wond geïnfecteerd raakt. Op het moment dat je ziet dat de ene kat de andere kat op die manier wil overheersen, is het dus wél slim om de katten af te leiden. Dit doe je dan om verwondingen te voorkomen. Je moet echter nooit partij kiezen.

Krabbelen aan de meubelen

Katten krabbelen om twee duidelijke redenen:

Op sommige oppervlakken zal herhaaldelijk worden gekrabd en reukmerken uit de voetzolen maken duidelijk wie de eigenaar is. Hoe langer een bepaald meubelstuk op die manier wordt gebruikt, hoe moeilijker het zal zijn dit gedrag af te leren.
Daarom moet een kitten of een nieuwe kat direct bij thuiskomst kennis maken met de krabpaal. Hou het dier vlakbij de paal met de klauwen in de juiste houding. Hij zal al snel begrijpen wat de bedoeling is en deze paal (waar hij later ook staat) als krabpaal gebruiken.

Als de kat krabt op een plek die je niet wilt, biedt dan vlakbij een vervangend middel aan. Zacht, ruw vurenhout valt vaak in de smaak, maar soms heeft de kat liever een met stof of vloerbedekking bekleed stuk hout, triplex of hardboard. Uiteraard kan dat ook een krabpaal of krabmeubel zijn. Als je de kat met het vervangende materiaal laat kennismaken, bedek dan een poosje de objecten waar de kat niet meer aan mag krabben.

Gedrag

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van het gedrag van jouw kat(ten). Hierdoor kun je het verschil tussen spelen en vechten beter herkennen. Als je je katten goed genoeg kent weet je ook wanneer het spel nog leuk is en wanneer het spel overgaat in een gevecht. Dan kun je zelf beoordelen of het nodig is om in te grijpen of dat je ze zelf de situatie laat oplossen.
Beloon goed gedrag en laat merken dat je agressief gedrag niet accepteert.

Spelen

Voorwerpen die aan een stuk elastiek hangen zijn erg populair. Het maakt niet uit wat er aan dat elastiek hangt, als het maar beweegt als de kat het aanraakt. Katten zijn dol op dobbelstenen en houten figuurtjes. Deze dingen zijn echter soms zo klein dat ze kunnen worden ingeslikt. Het is beter zelf een dobbelsteen te maken van stof.
Op de website van Pets Gifts is een groot assortiment speelgoed voor je kat te vinden.

Bekijk kleine katjes eens rustig, mannelijke kittens spelen meer dan vrouwelijke. Een kleine kater zal proberen zijn rustiger zusjes mee te laten doen.

Een prop zilverpapier (van het papier van een grote reep chocola een prop maken), daar blijft de kat mee ‘voetballen’.
Dit moeten echter worden afgeraden, omdat het risico bestaat dat de kat stukjes zilverpapier in de maag krijgt omdat hij stukjes van de prop kan afknabbelen. Bovendien kunnen er nog stukjes chocola in zitten en dat is giftig.

Rietjes zijn ook interessant. Neem dan wel van die grote en niet die hele dunne.

Als je kat helemaal niet meer wil spelen, verstop dan het voer hap voor hap: bijvoorbeeld in een kartonnen doos, waar ze het dan uit moet hengelen.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

2 reacties op “Spelen en vechten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.