Ga naar de inhoud

Etiquette

  • door
Jan-Steen-kat-bij-meisjes-rechts

Hebben we nog iets met etiquette? Blijkbaar is dat in ons huis wel het geval.

Sannah is heerlijk buiten aan het spelen wanneer haar vriendje, Chicco de Labrador met zijn baasje bij ons langs komt. Natuurlijk volgde er eerst een beminnelijke begroeting. Sannah loopt naar Chicco toe, staartje hoog in de lucht en prachtig vol gemaakt. Het staartje trilt van opwinding wanneer ze Chicco kopjes geeft. Chicco begroet Sannah met een paar flinke halen van zijn tong over Sannah’s kopje. Genietend lopen ze, naast elkaar, naar de voordeur toe.

Blijk ik toch niet thuis te zijn!! Het volgende ritueel voltrekt zich. Sannah gaat bij de voordeur zitten en kijkt Chicco met zijn baasje na tot ze van de oprit verdwenen zijn, er wordt nog even heen en weer gekeken en weg zijn ze. Sannah heeft zich volledig aan de begroetings- en afscheidsetiquette van ons gezin gehouden. Je verwelkomt gasten en je laat ze weer uit.

Het lijkt er op dat etiquette uit de mode raakt, jammer hoor. Ik geniet er van wanneer iemand me in mijn jas helpt, of wat te denken van de deur voor je open doen.

Ik herinner me nog een hele droevige tijd, meer dan dertig jaar geleden. Mijn moeder was overleden en het was een erg verdrietige tijd. Er was weinig waar ik van kon genieten. We hadden een etentje in een chique restaurant. Je werd behandeld als een prinses. Je jas werd aangenomen, de stoel aangeschoven etc. Het toetje was ijs met geflambeerde kersen en kaarslicht. Het was zo feestelijk en bij het naar huis gaan, werd je in je jas geholpen en de deur werd voor je open gehouden. In die verdrietige tijd was dat een fijne en gedenkwaardige situatie, die mij bij is gebleven. Even wat extra aandacht, dat doet goed. Het is niets persoonlijks, want je hebt het over etiquette. Toch gaf het een warm gevoel.

Zelf vind ik dat etiquette ook niets met feminisme te maken heeft. Het genieten van etiquette is voor mijn gevoel geen zwakheid. Je kunt heel zelfstandig zijn, je eigen besluiten nemen en van gelijkwaardigheid uitgaan. Etiquette is soms een stukje persoonlijke aandacht. Daarnaast kan etiquette je houvast geven in bepaalde onwennige situaties. Maar ik vraag me af of er nog veel mensen aan etiquette doen. Het lijkt iets prehistorisch.

Onze Sannah doet wel aan etiquette, zij heeft het begroetingsceremonieel tot kunst verheven. Heeft dit toch iets te maken met opvoeding?

Hanny Prinzen

Geplaatst op: 1 november 2010.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.