Ga naar de inhoud

Je kat vindt je lief

Je baas is toch lief

Veel mensen denken dat een kat niets van ze moet hebben.  Ze hebben het imago afstandelijk en kil te zijn. Volgens wetenschappers van de Oregon State University (VS) blijkt dat helemaal niet het geval te zijn. Ze voelen zich juist minder gestrest als het personeel in de buurt is.

Je kat vindt je lief

Katten(kwaad)

De onderzoekers observeerden het gedrag van 42 volwassen katten in een onbekende omgeving. In sommige gevallen was de eigenaar erbij en in sommige gevallen was er een voorwerp in de kamer dat rook naar de eigenaar. Tot slot werden de katten ook bekeken als ze helemaal alleen werden achtergelaten. Conclusie: de katten kwamen veel minder gestrest over als hun eigenaar in de buurt was. Deze moest daadwerkelijk in levenden lijve aanwezig zijn voor een kalmere kat, want slechts een voorwerp met de geur van het baasje bleek niet te helpen.

Veilige basis

Dit noemen de onderzoekers het secure base effect. Mensen en dieren voelen zich volgens dit fenomeen minder onveilig in een onbekende omgeving als er een bekende veilige haven aanwezig is. Zoals kleine kinderen zich ook vaak prettiger voelen met een ouder in de buurt. Bij katten kan de eigenaar dus juist zorgen voor minder stress. 83 procent van de katten waarvan de eigenaar een poosje weg was, was zelfs heel erg blij ze weer te zien. Zij wreven hun kop tegen het hoofd van hun eigenaar zodra deze er weer was.

Moeilijk te volgen

Katten hebben dus wel degelijk genegenheid voor hun menselijke huisgenoten/personeel. Het komt er alleen meestal pas uit als je een poosje weg bent. En zo houden ze de mythe in stand.

Zekerheid

Het is belangrijk dat je nadenkt over het feit of je je kat wilt laten verzekeren of dat je deze onzekerheid voor lief neemt.
Als je alles bij elkaar optelt wat een kat eigenlijk kost, kan het zijn dat je gaat denken of het wel verstandig is om een kat te nemen. Sommige eigenaren zien het betalen van een verzekeringspremie als een soort spaarpot die je opbouwt voor grote uitgaven als je kat ineens ziek wordt.
Anderen gaan er vanuit dat ze die uitgaven wel kunnen verantwoorden als het zover is. Of ze sparen zelf echt voor onverwachte uitgaven.
Het kan echter nooit kwaad om en je te laten informeren over een verzekering. Uiteindelijk neem je natuurlijk zelf de beslissing.

Een dierenverzekering vergelijken kan je wellicht meer duidelijkheid opleveren.

Socialisatie

Socialisatie van kittens is erg belangrijk voor hun verdere leven.
De eerste socialisatie-fase begint als ze 3 weken zijn en duurt tot de achtste week. Hierna volgt nog een tweede fase die loopt tot veertien of zestien weken.
Vooral in de eerste fase is het belangrijk dat het kitten door zowel bekende als onbekende mensen wordt opgepakt. Hierdoor wennen ze aan verschillende mensen en zullen ze meer met mensen gaan spelen en ook meer aanhankelijkheid laten zien.
Uiteraard speelt de moederkat in deze socialisatie de meest belangrijke rol.
Deze socialisatie is dus zeer belangrijk. Vraag bij de aanschaf van een kitten dus altijd of deze fases aanwezig zijn geweest. Dit betekent ook dat een kitten pas op een leeftijd van 13 of 14 weken naar een andere eigenaar mag gaan.
Zie ook bij Relatie tussen kat en mens.

blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.