Veel mensen denken dat een kat niets van ze moet hebben.  Ze hebben het imago afstandelijk en kil te zijn. Volgens wetenschappers van de Oregon State University (VS) blijkt dat helemaal niet het geval te zijn. Ze voelen zich juist minder gestrest als het personeel in de buurt is.

Katten(kwaad)

De onderzoekers observeerden het gedrag van 42 volwassen katten in een onbekende omgeving. In sommige gevallen was hun baasje erbij en in sommige gevallen was er een voorwerp in de kamer dat rook naar het baasje. Tot slot werden de katten ook bekeken als ze helemaal alleen werden achtergelaten. Conclusie: de katten kwamen veel minder gestrest over als hun baasje in de buurt was. Deze moest daadwerkelijk in levende lijve aanwezig zijn voor een kalmere kat, want slechts een voorwerp met de geur van het baasje bleek niet te helpen.

Veilige basis

Dit noemen de onderzoekers het secure base effect. Mensen en dieren voelen zich volgens dit fenomeen minder onveilig in een onbekende omgeving als er een bekende veilige haven aanwezig is. Zoals kleine kinderen zich ook vaak prettiger voelen met een ouder in de buurt. Bij katten kan het baasje dus juist zorgen voor minder stress. 83 procent van de katten waarvan het baasje een poosje weg was, was zelfs heel erg blij ze weer te zien. Zij wreven hun kop tegen dat van hun baasje zodra deze er weer was.

Moeilijk te volgen

Katten hebben dus wel degelijk genegenheid voor hun menselijke huisgenoten/personeel. Het komt er alleen meestal pas uit als je een poosje weg bent. En zo houden ze de mythe in stand.

Bron: Quest 30/09/2021

 
Naar Landelijk honden informatiecentrum Naar Maxaro-badkamer-tegels Naar De kattenspeelgoed specialist
Naar Medpets.nl - katten Naar Nova Scotia Duck Tolling Retriever Naar Norton
Naar Krabmeubelen.nl

 

       

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.