Ga naar de inhoud

De onrendabelen

  • door
Carl-Kahler-De-minnaars-van-mijn-vrouw-privecollectie

Het woord alleen al klinkt ontzettend naargeestig in mijn oren.

Niet één keer, maar meerdere malen hoor ik dit woord op tv. In eerste instantie weet ik niet waar het over gaat. Maar al snel wordt duidelijk dat Marcel van Dam en filmregiseur Hans Heijnen een film gemaakt hebben over mensen die niet mee kunnen komen in onze consumptiemaatschappij.

Deze film hebben ze “de onrendabelen” genoemd. Waar ik niet over uit kan, is dat deze term gebruikt wordt om mensen te benoemen. Hoe kan het woord “onrendabelen” nu voor mensen gebruikt worden?

Je vraagt je af, wat is onrendabel? Een ding dat je gekocht hebt en niet oplevert wat je er van verwacht. Het is een ding dat in de praktijk niet voldoet, een ding!!! De uitleg is dat deze mensen aan de zelfkant van het leven (of gehandicapt, in de zorg zijn talloze voorbeelden te bedenken), de maatschappij meer kosten dan ze de maatschappij opleveren. Wanneer ik de Dikke van Dale erop na sla, zie ik inderdaad staan dat het gaat over een “onrendabel traject, iets dat niet oplevert wat je gedacht of gehoopt had”.

Waar zijn onze waarden en normen als we groepen mensen met deze term uitsluiten van het maatschappelijk leven? Zo denk je niet over levende wezens! Want laten we eerlijk zijn, zouden deze mensen onze katten en honden ook niet als onrendabel bestempelen? Wanneer je mensen zo makkelijk uitsluit, doe je dat dan ook niet met dieren, die staan voor gezelligheid en sfeer? We kunnen immers niet makkelijk wetenschappelijk onderbouwen (meten) welke toegevoegde waarde zij op ons leven hebben?

Moeten we anderzijds ook niet bang zijn dat ook wij tot de groep “onrendabelen” gaan horen? Stel dat we in onze maatschappij sancties zetten op het onrendabel zijn, ik moet aan dit scenario niet denken.

“Hier hebben we Pietertje, hij levert de maatschappij zoveel op, maar hij kost de maatschappij het dubbele, weg met Pietertje”.

Ik moet er niet aan denken dat wij, als geciviliseerde mensen, die kant op gaan!!

Naschrift.

De boodschap van de film ‘De Onrendabelen’ is, dat Nederland vanaf ongeveer 1980 door bewust beleid op een glijbaan is terechtgekomen naar een ruwer, harder en minder humaan sociaal klimaat, met een groeiend aantal verliezers. Wat door beleid is scheef gegroeid, kan met beleid ook weer worden recht getrokken. Als voldoende mensen dat willen. Maar ze moeten het eerst natuurlijk wel weten. De film ‘De Onrendabelen’ wil daaraan bijdragen.

Hanny Prinzen

Geplaatst op: 2 december 2009.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.