Ga naar de inhoud

Geweld en nog eens geweld!

  • door
Carl-Kahler-De-minnaars-van-mijn-vrouw-privecollectie

Valt het mij alleen op? Ik weet het niet, maar geweld, vervolging, onrust, dreiging, we zien en horen het van alle kanten.

We leven in onrustige tijden. Het lijkt of het geweld dat ik zo lang heb willen buiten sluiten steeds dichter bij komt. In mijn landelijke omgeving zie je eveneens een omslag naar meer criminaliteit. Of heeft dit te maken met het ouder worden? Wie het weet mag het zeggen!
Het leed ligt op straat, liever gezegd bij mij voor de tuindeur. Ik had eindelijk een roodborstje in de tuin, maar daar heb ik niet lang van kunnen genieten. Je ziet meestal maar 1 roodborstje in de tuin, heb ik mij laten vertellen, omdat deze een eigen territorium heeft waarin hij aan andere roodborstjes geen toegang verleent.

Maar goed, we hebben het nu over “wijlen” mijn roodborstje. Sannah heeft het roodborstje trots voor de tuindeur gelegd, zich van geen kwaad bewust. Ik was er niet blij mee, dat heb ik haar eerlijk gezegd, ik was zo fier op mijn roodborstje! Ook dacht ik dat het Sannah vanwege haar corpulentie niet zou lukken nog iets te vangen, er is namelijk een jaar voorbij gegaan zonder “cadeautjes”.

Ik wilde dit stukje dan ook: “Requiem voor een roodborstje” noemen, maar heb uiteindelijk gekozen voor “geweld”. Dat dieren “moorden” is de natuur, maar mensen zijn toch geen dieren? Ze hebben toch verstand gekregen en kunnen onderscheid maken tussen goed en kwaad.
Hoe moet ik kijken naar Noord-Korea, waar een jonge man dreigingen uit. Puber streken? Nee, hij is de puberleeftijd immers voorbij, dit kan dus niet het excuus zijn, of nu die bommen die afgegaan zijn bij de Marathon in Boston.
Mensen horen beter te weten, schuw geweld! moet het devies zijn, de mooie uitspraak is immers: wat u niet wilt dat u geschiedt, doe dit ook een ander niet!! Is dat nu zo moeilijk?

Zoals Augustinus al zei, ze zeggen er komen andere tijden, maar wij zijn de tijden. Dit is wel een erg vrije vertaling, maar het gaat erom dat wij het verschil maken, ook al is dat op kleine schaal, het hoeft niet allemaal zo groots.
Dit geeft de burger weer moed, wij kunnen zelf het verschil maken. Dit geeft mij een positief gevoel en maakt dat ik, ondanks alles, geniet van het leven!

Hanny Prinzen

Geplaatst op: 1 mei 2013.

Blanwe balk

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.