Ga naar de inhoud

Operante conditionering

  • door
Carl-Kahler-De-minnaars-van-mijn-vrouw-privecollectie

In een ver verleden herinner ik mij dat ik het hier in een column over gehad heb. Volgens mij ging de column over het plasgedrag van Kaleb. De wijze waarop ik hem geleerd heb niet meer in huis op allerlei plekjes te plassen en alleen de kattenbak te gebruiken. Nu ik dit schrijf denk ik weer, hij was ook wel een heel bijzondere kater. Een knuffelkater, dik, sloom en ontzettend lief!
De operante conditionering waar we het afgelopen week over gehad hebben was niet bij dieren. In dit geval was er door het management een voorstel gedaan waarin gedrag beloond wordt, maar waarbij dat gedrag eigenlijk gewoon een onderdeel van de taak en/of werkzaamheden is.

De meningen over deze vorm van belonen loopt bij mijn dagelijkse collega’s nogal uiteen. De een geeft aan dat je eigenlijk beloont wat niet wenselijk is. Pragmatisch gezien klopt dit niet omdat direct het goede beloond wordt en met het “foute” doe je niets. Maar wat waar is, is waar, het is een onderdeel van de normale werkzaamheden.

Het klinkt allemaal wat ingewikkelder dan het is. Het gaat erom dat een mutatieformulier goed ingevuld wordt. Daar wordt op dit moment met de pet naar gegooid, omdat men het niet precies weet of dat er weinig tijd voor is c.q. genomen wordt.

Laat ik eerlijk zijn, binnen ons werk in de zorgsector neemt de bureaucratie zeer grote vormen aan. Wil je voldoen aan kwaliteitsnormen, moet iedere handeling beschreven en verantwoord zijn. De oude “zuster-patiëntrelatie” bestaat nauwelijks meer. Toch een groot gemis.

Maar om terug te komen op de operante conditionering: HET WERKT WEL!!!!

Zijn we dan met zijn allen hersenloze wezentjes die op een beloning zitten te wachten? Nee, dat is het niet. Wij mensen zijn gevoelig voor aandacht en waardering. Is niks mis mee.

Laten we met zijn allen proberen om per dag 2 mensen aandacht te geven. Dat lijkt me niet te veel. Moet je kijken wat er in je omgeving gebeurt wanneer dit overgenomen wordt. Een golf van aandacht en waardering waart rond over Nederland wanneer we dit aan elkaar doorgeven. We nemen het mee op vakantie, en spreiden het uit over de wereld. Het lijkt wel flower-power tijd. Daarmee zijn we dan ook aanbeland bij mijn leeftijd, jeetje ben ik al zóóó oud?

Hanny Prinzen

Geplaatst op: 1 augustus 2011.

 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.