Ga naar de inhoud

DIY kattenspeeltjes om je kat urenlang speelplezier te geven

Charles Petit.1896. interieur

Charles Petit,1896. Spelen met kat en kind.

Katten zijn geweldige dieren om in huis te hebben, want ze zorgen hoe dan ook voor een grote dosis vermaak. Van het heerlijk spinnende geluid als ze op je schoot liggen te slapen tot het klauteren in de gordijnen terwijl ze heel goed weten dat dit niet de bedoeling is. In dit artikel een aantal kattenspeeltjes die je zelf kunt maken om jouw kat eventjes zoet te houden, van catnip kussentjes tot een deken om snoepjes in te verstoppen.

  • Speelbox van lege wc rollen
  • Grasveld voor binnenkatten
  • Catnip kussentjes/knopen
  • DIY kicker speeltje van een oude sok
  • Krabmat maken van oud karton
  • Snoepjes snuffelmat

Gooi vanaf vandaag je lege wc-rol niet meer weg, want je maakt er geweldig kattenspeelgoed van. Het enige dat je nodig hebt is een kartonnen doosje dat ongeveer even hoog is als je wc rollen, op maat knippen kan natuurlijk ook. Vul deze nu helemaal met wc-rolletjes en strooi er wat lekkere brokjes in. Een ander merk bijvoorbeeld, of gebruik kattensnoepjes.

Kattengras is een geweldige manier om een soort mini voetbalveld te maken voor je kat, vooral erg leuk voor katten die veel binnen zijn. Het enige dat je nodig hebt is de onderkant van een kattenbak, of een andere soort bak. Vul de bak met de inhoud van meerdere “kant-en-klare” kattengrasbakjes. Om de zaden beter te laten ontkiemen kun je de bak in het begin afdekken met wat plasticfolie. Als het gras gegroeid is zal je kat het heerlijk vinden om het te eten en om erin te liggen of te spelen met een balletje. Zo heb jij de tijd om een bezoekje te brengen aan legale betrouwbare Nederlandse goksites. En zet in op de schattigste gokkasten met een katten thema.

Veel katten zijn er gek op, catnip. Catnip is het kruid dat lekker ruikt, maar je kunt eventueel ook valeriaan gebruiken, wat meer naar zweetsokken ruikt. Je hebt alleen wat (oude) stof nodig, bijvoorbeeld een oude kussensloop of een theedoek met vlekken. Knip deze in dikke repen. Leg vervolgens in het midden een beetje catnip of valeriaan. Rol de stof in de lengte en leg er een knoop in. Zo eenvoudig zijn deze catnip-kussentjes.

Een oude sok of een waarvan zijn wederhelft kwijt is geraakt, is de perfecte basis voor een “kicker speeltje”. Je weet wel, zo’n kattenspeeltje waar ze lekker tegenaan kunnen schoppen met hun achterpoten. Vul de sok met reepjes oude stof of kussenvulling, en doe er eventueel wat catnip in om de speelsheid van je kat te bevorderen. Houd een paar cm over, zodat je voldoende ruimte hebt om de sok dicht te maken, bijvoorbeeld met naald en draad of met een touwtje. Kijk wel uit dat het touwtje niet losraakt, want er zijn katten die touwtjes op kunnen eten. 

Oude kartonnen dozen zijn perfect materiaal voor het maken van een eigen kattenkrabber. Het enige dat je nodig hebt is veel karton en een stevige schaar. Knip lange repen die even hoog zijn en rol deze zo strak mogelijk op. Hoe meer karton; hoe dikker jouw diy “katten scratcher”. Zelf gebruik ik liever geen lijm, maar zet ik het geheel op het einde vast door er duct tape omheen te wikkelen, en krabben maar. Al is een gewone kartonnen doos vaak ook al een bron van plezier. 

Een snuffelmat is eenvoudig zelf te maken van een deurmat; zo’n zwarte rubberen mat met gaten. Het enige dat je vervolgens nodig hebt is veel stroken fleece, bijvoorbeeld van een lap stof die je op de markt kunt kopen voor een prikkie. Knip deze in stroken en haal ze door twee gaten heen en leg er een knoop in. Herhaal deze stap totdat je tevreden bent met jouw diy snuffelmat. Hierin kun je kattensnoepjes verstoppen, die jouw katje vervolgens lekker kan zoeken. 

Blauwe balk
 
Naar De Arend Naar DEKBED Discounter
Naar Koopjedeal Naar WoonQ
Naar De kattenspeelgoed specialist Naar vergelijking Kattenverzekering

         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.